Bejelentésstar-wars1-6.5mp.eu
star wars4ever

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Keresés a honlapon

NabooA Naboo egy kitalált bolygó, a Csillagok háborúja című filmsorozatban, a Baljós árnyak, valamint a Klónok támadása c. részekben szerepel. A filmek változatos felszínű, gyönyörű tájakban, sok helyütt érintetlen természeti szépségekben bővelkedő helyként ábrázolják, amely két kulcsfontosságú szereplő: Palpatine szenátor-kancellár és Padmé Amidala királynő szülőhelye volt, és két, elkülönülten élő fajnak adott otthont: a régebb óta ott élő gunganeknek és a betelepült nabooi embereknek. A bolygó tulajdonképpen maga is az egyik fontos szereplője az első epizódnak, amely azt tárgyalja, hogyan küzdött Amidala királynő az ellen, hogy a kapzsi Kereskedelmi Szövetség, a gonosz Darth Sidious Sith nagyúr parancsára, leigázza.

Csillagászati adatok

Csillagászati adatai megjelentek a Lucas Arts által kiadott stratégiai játék, a Star Wars: Empire at War hivatalos kézikönyvében. Eszerint a Naboo bolygó egy sárga színképű nap körül kering – utóbbi neve szintén Naboo, és a bolygórendszer a Galaxis külső részének belsőbb régiójában, a Középső Peremvidéken helyezkedik el, a standard tájolású térképeken a Peremvidék „déli” részén fekvő Chommell Űrszektorban. A Naboo a szektor főbolygója a helyi közigazgatásban.

A Naboo-bolygórendszer öt tagú, a Naboo bolygó belülről a harmadik, a Galaxis középpontjától nagyjából 34 000 fényévre van. Három holdja van, de a filmekben csak egy látható: a fagyos és szinte teljesen légkör nélküli Tasia, amelyet egy grizzmallti vezetőről, a nabooi kolonizációs mozgalom szellemi atyjáról és anyagi támogatójáról neveztek el.

A másik két hold a Rori és az Ohma-D`Un. Ezek szintén gungan bolygók.
Földrajz

A Naboo egy kellemes klímájú, dombokkal és mocsarakkal tarkított, emberi lakhelynek ideális bolygó. Számos emberi és gungan településnek ad helyt, a felszínen lakó emberek fővárosa Theed, a javarészt az óceánok alatt berendezkedett gunganek fővárosa Otoh Gunga.

A bolygó rendkívüli csillagászati jelenségnek számít, mivel olvadt belső magja hiányzik, ehelyett a felszín alatt egy óriási, vízzel kitöltött barlangrendszer található. Az óceánban számos élőlény él, köztük az értelmes gunganek is, akik „bongó” nevű tengeralattjárókkal közlekednek, de a hatalmas vízi szörnyek (mint pl. az opee tengeri fenevad, a colo karmoshal, vagy a sando víziszörny – ld. még Élővilág – Vízilények) miatt a bolygó barlangrendszereit még ők sem tudták túl mélyen felfedezni.

A szárazföldeket egy hatalmas hegység választja ketté.
Emblem-important.svg

Naboo kormányzati székhelye Theed. Nagy múltú város. Űrkikötője vonzza a turistákat, ám maga a több mint 1000 éve épült Királyi Palota és annak kertje is lenyűgöző.

A Tóvidék egyike Naboo legnéptelenebb részeinek, ám annál gyönyörűbb. A vízesések, rétek, virágok és a többi távolabbi hegy együttesen gyönyörű látképet alkot.

A naboo-iakra jellemző a következő mondás: „A ruha teszi az embert”. Az emberek sok mindent kifejezhetnek a ruháikkal, például: támogatják-e az éppen aktuális uralkodó politikáját, vagy sem stb. Nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, és a harmonikus élet megtanítására.
Élővilág
Növények

* Pom (vízililliomszerű virág)
* fűfélék

Állatok

* Aiwha
* Aquanna
* Beck-tori
* Blarth
* Borgle denevér - Rori
* Buckamacska
* Bursa
* Cerrabore
* Clodhopper
* Colo karmoshal
* Vadkacsa
* Dunsenn
* Faa
* Falumpaset
* Fambaa
* Fűrészfogú grank
* Galump
* Goff
* Gúberhal
* Gorg (chuba)
* Gualaar
* Gualama
* Guarlara
* Gumihal
* Gyapjas veermok
* Egyszemétkű
* Hohokum
* Igitz
* Jaboon
* Jimvu
* Kaadu
* Kövérhal
* Kreetle
* Kress
* Laa
* Lerraa

* Mee
* Mott
* Muudabok
* Narglatch
* Nuna
* Nyork
* Ollopom
* Opee tengeri fenevad
* Otta
* Peko-peko
* Pomra-ugró
* Ré-skálahal
* Sando víziszörny
* Skálahalak
* Shaak
* Shaupaut
* Shiro
* Shiro trap
* Slaatik mocsárféreg
* Sürgegyík
* Szí-hal
* Tarajoshátú
* Tooke
* Ti-skálahal
* Twirrl
* Veermok
* Voorpak
* Yob-rák
* Yobshrimp
* Zalaaca
* Zeer


Történelem

Sokak szerint a gungan-ek voltak az első lények e parányi, de annál különösebb planétán. Ám ezzel ellentmondásban állnak a gungan-ek által szentként tisztelt rejtekhelyeik furcsa arcszobrai (ilyenek a Rori-n is vannak), melyek nagyon is emberi vonásokat ábrázolnak. Előfordulhat, hogy a gungan civilizáción kívül a felszínen egy emberi kultúra is kialakult, s ilyen emlékeket hagytak maguk után.

A bolygót valaha egy olyan faj birtokolta, amelyet a gunganek „Az Idősebbeknek” vagy „a Rég(ebb)iek”-nek (the Elders) neveznek. Nem tudni, az arcszobrok ezt a fajt ábrázolják-e. A régiek kihaltak a bolygóról, mára csak szobraikban és a gunganek emlékezetében élnek tovább - mint istenek.

A bolygóra YE 3950 körül emberi telepesek érkeztek a magvilágokbeli Grizmallt bolygóról egy Tasia nevű királynő vezetésével. Tasia mintegy száz expedíciót tervezett és finanszírozott idegen világok felfedezésére és benépesítésére, kalandvágyból és érdeklődésből, a legtöbb felderítőhajó sosem tért vissza az anyabolygóra. Mikor érezte, hogy közeleg a halála, az utolsó expedíciót a Galaxis igen veszélyes déli kvadránsa felé irányította, a hajó számtalan kalandon ment keresztül, súlyosan megrongálódott, és elvesztette kapcsolatát a Grizmallttal, de végül sikeresen leszállt a Naboo bolygón. A gyönyörű és gazdag bolygó azonnal megtetszett a telepeseknek. Egyetlen szépséghibája volt: idővel kiderült, hogy nem teljesen lakatlan, az értelmes gungan fajnak is az otthona. De sikerült megegyezniük az akkori főnökkel: az emberek nem háborgatják a gunganek vizes élőhelyeit, a gunganek meg nem zaklatják a szárazföldön megtelepült embereket.

A valamikori Theed egy farmer közösségből alakult várossá, s a városok a gungan városokkal szoros kereskedelmi kapcsolatban voltak. Azt nem tudni, hogy vajon mi ronthatta el a viszonyt a felek között, de a hivatalos kereskedelem eltűnt. Arról sincs információ, hogy a naboo-k és a gungan-ek valaha is harcoltak-e egymással. Maguk a naboo-i városok között is voltak konfliktusok, de nincs rá bizonyíték, hogy a mindig is izolációs politikát folytató gungan-ek ebben részt vettek volna. Jafan király megoldotta a konfliktust, s bevezette a "Béke Nagy Időszak"át. Megtette királyi fővárossá Theed-et, s így ez lett a legnépszerűbb város. S eközben az uralkodói poszt is kialakult, s a királyokat/királynőket már választások útján iktatták a hivatalukba.

Veruna Királynő nevéhez kapcsolódik a naboo-i plazmaenergiai kereskedelem. Naboo ennek egyik fő központja lett. Palpatine szenátor és a királynő javaslatára hatalmas bányák és gyárak épültek, s rájöttek, hogy ez egy hatalmas bevételi lehetőség a bolygó számára. Naboo polgárai azonban mindig idegenkedtek a más, idegen bolygókkal való kereskedelemtől, ezért a királynő kézzel-lábbal való tiltakozásának ellenére is a Kereskedelmi Szövetséget bízzák meg a feladattal. Ám a Szövetség kijátszotta a bolygó hiányos kereskedelmi tapasztalatokkal rendelkező vezetését, s az olcsón felvásárolt plazmát többszörös áron adtál el, így óriási összegű nyereséget hajtottak be. Próbálkoztak a szerződés felbontásával, de az sikertelennek bizonyult. Veruna királynő megérezte, hogy növelni kell a katonai intézkedéseket. Megszervezte a fejlettebb űrvadász-zászlóaljat, és létrehozta Naboo büszkeségét, az N-1-es Űrvadász-zászlóaljat. Felépítette a Theed Hangárt, és megszervezte a katonai erőket is. (Azt nem tudni, hogy a Királyi Csillaghajót is ő vásárolta-e). A nép a szenátorral együtt túlságosan támadónak érezte ezeket az óvintézkedéseket, ezért Verunát lemondatták, és száműzetésbe küldték.

A történelem azonban Verunát igazolta, mert YE. 32-ben a Kereskedelmi Szövetség hadereje, egy galaktikus méretű politikai konfliktus (a kereskedelmi utak megadóztatásáról szóló vita) eredményeképp, leigázta a bolygót. Az új királynő, Amidala vakmerő döntéseivel elérte a bolygó felszabadítását, és újra elhozta a békét.

Többek között itt született Padmé Naberrié (Amidala), Jar Jar Binks és Palpatine szenátor.
A színfalak mögött

A bolygót a forgatókönyv első néhány változata Utapau-nak nevezte, míg utóbbi név a Tatuin-é lett volna.


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!