Bejelentésstar-wars1-6.5mp.eu
star wars4ever

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Baljós árnyak
I:


Baljós árnyak (angolul: Star Wars Episode I: Phantom Menace) tudományos-fantasztikus film George Lucas rendezésében, a Csillagok háborúja-sorozat negyedikként megjelent epizódja, a cselekmény alapján azonban az első. A film két Jedi lovag (akiket Liam Neeson és Ewan McGregor alakít) történetét követi, akik a Nabooról menekülnek a bolygó kiránynőjével. Céljuk egy kereskedelmi konfliktus békés megoldása. Útközben, hogy sérült űrhajójukat megjavítsák, leszállnak a félreeső Tatooine bolygón. Itt megismerkednek Anakin Skywalkerrel, az ifjú rabszolgafiúval, akiben szokatlanul erős az Erő. A Naboora visszatérve veszik csak észre, hogy a helyzet súlyosabb mint gondolták: a Sith-ek visszatértek.A film cselekményének időpontja 32 YE.
A Galaxis közigazgatási központjától messzire eső Naboo bolygó és a Nute Gunray helytartó által vezetett Kereskedelmi Szövetség közti vita elmérgesedik, a Kereskedelmi Szövetség hadihajói blokád alá veszik a meglehetősen védtelen bolygót. A konfliktus megoldásáért Finis Valorum főkancellár két Jedi-lovagot küld tárgyalni: Qui-Gon Jinnt és annak tanítványát, Obi-Wan Kenobit.
Miután azonban a két lovag átszállt a Kereskedelmi Szövetség űrhajórára, Gunray helytartó titkos szövetségese, Darth Sidious Sith Nagyúr elrendeli a Naboo megszállását, és a Jedik megölését. Ennek ellenére azok megmenekülnek a megölésükre küldött droidoktól, és elbújva egy csapatszállító hajón, eljutnak Naboo erdős, mocsaras vidékére.
Itt találkoznak egy helybélivel, a gungan Jar Jar Binksszel, akit megmentenek a droidoktól, ő pedig hálából a szolgálatukba szegődik; száműzöttsége ellenére elvezeti őket fajának víz alatti városába. A gungan-ek vezetője, Nass főnök egy járművel ajándékozza meg a lovagokat, akik Jar Jar-ral a bolygó fővárosa, Theed felé veszik az irányt. Miközben az óceán mélyén keresztül átvergődnek a bolygó ellentétes oldalán fekvő emberi településekhez, a Kereskedelmi Szövetség droid-hadereje leigázza a bolygót, és elfogja a Naboo királynőjét, Padmé Amidalát. Gunray és társai gyűjtőtáborokba deportálják a lakosságot, és megfenyegetik a királynőt: ha nem írja alá a megszállást törvényesítő egyezményt, akkor éhhalálra ítélik a lakosságot.
A városban Qui-Gon és Obi-Wan kiszabadítják Amidala királynőt, és egy Nubian űrsiklóval kimenekítik a megszállt Naboo-ról. A blokádot alkotó hadihajók súlyos találatokat ejtenek a siklón, súlyosan sérül a hiperhajtómű, ám egy hősies kis asztrodroidnak, R2-D2-nek sikerül ideiglenesen működésre bírnia addig, amíg el nem jutnak egy viszonylag közeli bolygóra. A társaság a Tatooine nevű, félreeső bolygó területén leszáll, hogy megjavítsa a sérüléseket.
Gunray időközben értesíti Sidious Nagyurat a történtekről, nevezetesen hogy a királynő megszökött. A nagyúr tanítványát, Darth Mault küldi a fogoly előkerítésére.
Míg Amidala egyre több segélykérő hologram-felvételt kap helytartójától, Sio Bibble-től; Qui-Gon, Jar Jar, egy Padmé nevű szolgálólány és R2-D2 a tatuini Mos Espa városába indul, hogy új hiperhajtómű-alkatrészeket vásároljanak. Azonban csak egy helyi kereskedőt találnak, a toydariai Watto-t, aki tart Nubian siklókhoz alkatrészeket; ő viszont nem fogadja el a Qui-Gonn által kínált köztársasági pénzt, ami a Tatuinon nagyon "puha" valutának számít. Így úgy néz ki, a társaság Tatuinon reked.
Wattonál találkoznak egy Anakin Skywalker nevű fiúval és anyjával, Shmivel, akik közül Anakin Watto nevű toydariai kereskedő rabszolgája, Shmivel együtt. Anakin még kisfiú, de remekül ért a gépekhez, nemcsak remekbe szabott protokolldroidot (C-3PO) készít roncsokból, de versenyfogatokat is (igaz, ezek egy részét össze is töri a versenyeken, de éppen van egy elfogadható állapotban lévő szerzeménye). Mivel látja, hogy a Jediknek nincs elég pénze, Anakin - anyja nehézkes beleegyezésével - azt az ötletet veti fel, hogy indulhatna a legközelebbi fogatversenyen, és ha nyerne, a díj elegendő lenne ahhoz, hogy megvásárolják a hajóhoz szükséges alkatrészt. Watto beleegyezik a fiú indításába, sőt Qui-Gonn még egy fogadásba is beleviszi: ha a fiú nyer a versenyen, akkor felszabadul a rabszolgaság alól. Ebbe Wattoo belemegy, de a fiú anyjától már nem hajlandó megválni, mivel a fogadás ellenértéke, Anakin versenyfogata, nem ér fel két rabszolga árával.
Amikor eljön a verseny ideje, a fiú fogatát egy Sebulba nevű versenyző (a közönség favoritja és a versenyek állandó nyertese) megrongálja, így Anakin súlyos hátránnyal indul. Ennek ellenére behozza a mezőnyt, és míg társai sorban kiesnek, ő megnyeri a futamot. Wattonak nincs mit tennie, az alku szerint szabadon engedi, és az alkatrészt is odaadja.
Mivel Qui-Gon felfedezi, hogy Anakinnak nagyon magas a midi-chlorian szintje és valószínűleg ő a jóslat szerinti Kiválasztott, elhatározza, hogy a Jedi Tanács elé viszi. A fiú elbúcsúzik anyjától és tolmácsdroidjától, ám mikor a megjavított és felszálláshoz készülődő hajóhoz érnek, Darth Maoul, a rejtélyes sötét lovag rájuk támad. Qui-Gon feltartja egy darabig támadóját, ám végül a siklóra menekül, ami innen egyenesen Coruscantra repül. Az úton Anakin megszereti Padmét (aki szokása szerint udvarhölgyi inkognitóban utazik, míg szerepét biztonsági intézkedésként egy hasonmás alakítja), és egy általa faragott nyakláncot ajándékoz neki.
A társaság végül a Coruscantra érkezik, hogy a Galaktikus Szenátustól kérjen segítséget a Kereskedelmi Szövetség megregulázásához. Azonban ez politikai okok miatt igen nehéznek bizonyul, mert a Szövetség és hasonló vállalatok és szervezetek igen nagy befolyással vannak az egyre inkább korrumpálódó szenátusra, és számos képviselő a zsoldjukban áll; Valorum főkancellárnak pedig nincs felettük valódi hatalma. Végül a Szenátus azt javasolja a királynőnek, állítsanak fel egy bizottságot, ami kivizsgálja a helyzetet. Ismerve az ilyen bizottságok működésének lassúságát, Amidala királynő elutasítja ezt az ajánlatot, és enged a Naboo szenátora, Palpatine sugalmazásának, miszerint indítványozzák Valorum leváltását, hogy helyére egy erős Főkancellár kerülhessen, aki gyorsabb megoldásokat hozhat a Naboo problémáira. Valorum Főkancellárt valóban leváltják, és helyére Palpatine szenátort teszik, Amidala királynő pedig a Szenátusban csalódva, úgy dönt, hazautazik, hogy a saját eszközeivel vegye fel a harcot a megszállók ellen. A két Jedi úgy dönt, továbbra is segítenek neki és vele utaznak a Naboo-ra.
Közben Jedi Tanács nem engedélyezi Qui-Gonnak, hogy Anakin a tanítványa legyen, és erősen kételkednek abban, hogy a tatooine-i támadója Sith lovag lett volna. Ebben főként Yoda mester játszik szerepet, mert valami rosszat érez a fiúval kapcsolatban.
Miután Amidala titokban a Naboo-ra érkezik, megkeresi Nass főnököt, hogy az egyetlen számottevő szárazföldi haderő, a gungan sereg a segítségükre legyen. Mivel a Kereskedelmi Szövetség elűzte őket otthonaikból, a gunganek hajlandóak segíteni az egyébként nem túlságosan kedvelt embereknek. Amidala terve, hogy a gungan sereg maga után csalja az inváziós erőket, így az emiatt kevésbé őrzött városokban talán sikerül felkelést kirobbantani. Ha Theed-ben sikeres a felkelés, akkor kiszabadíthatják a királyi légierő pilótáit a fogságból, akik megtámadhatják és megsemmisíthetik a droidvezérlő űrhajót, miáltal a gunganeknek esélye lesz győzni, feltéve, ha sikerül addig kitartaniuk. Másrészt egy kommandó megpróbálja majd elfogni a Theedben székelő Gunray helytartót és helyettesét, és őket túszul ejtve, véget vethetnek az egész további háborúskodásnak.
Ami a terv első részét illeti, az túl jól is sikerül: a gunganek egy síkságra csalogatják a Kereskedelmi Szövetség haderejének fő részét, ami azt illeti, sokkal nagyobb részét, mint amire számítottak. A gunganek derekasan harcolnak a Szövetség haderejéhez képest ósdinak számító eszközeikkel, de az iszonyatos túlerő végül megfutamodásra készteti őket. De ha nem is aratnak győzelmet, legalább elérik az eredetileg kitűzött célt: a Theed-i felkelés és a pilóták kiszabadítása ugyanis közben sikerül az embereknek. Több század modern nabooi N-1-es vadászgép száll fel, és veszi fel a harcot a Kereskedelmi Szövetség űrhaderejével. A droidvezérlő hajó energiapajzsa azonban túl erősnek bizonyul, így nem tudnak benne komoly kárt tenni.
A légierő aktiválása közben kemény harc bontakozik ki a hangárban a királyi csapatok és a harci droidok között. Anakin a lövöldözés elől Qui-Gonn utasítására elbújik, de éppen egy harci űrsikló fedélzetén. Igaz, hogy annak ágyújával lelövi a legerősebb droidokat, így a csapat folytathatná az útját Gunray trónterméig; ám ekkor aktiválódik a robotpilóta, és Anakint egyenesen az űrcsata kellős közepébe repíti; közben a társaságnak pedig újabb akadály kerül az útjába: Darth Maul feltűnik a színen, és jelenlétével párbajra hívja a Jediket.
Amidala a Panaka kapitány által vezetett embereivel egy kerülő úton kénytelen hozzáfogni a feladata végrehajtásához. Végül így is elfogják Gunray helytartót, Anakinnak pedig sikerül belülről felrobbantania a droidvezérlő hajót, így a gunganek ellen harcoló és a várost védő droidok mind leállnak. A hangár mellett azonban hosszú harc után Maulnak sikerül leszúrnia Qui-Gont, Obi-Van-t pedig egy aknába löki. De vak gyűlölete miatt súlyos hibát követ el: esze csak a fiatal Jedi elpusztításán jár, és semmi másra nem figyel. Obi-Van így az Erő használatához folyamodik: egy alkalmas és Maul számára váratlan pillanatban magához veszi mestere fénykardját, és derékban kettészeli a sötét harcost. A haldokló Qui-Gonn mester utolsó szavaiban arra kéri meg Obi-Want, tanítsa ki Anakint, és faragjon belőle kiváló Jedit.
Qui-Gon testét később elhamvasztják, Obi-Wannak engedélyezik Anakin kiképzését, a Jedi Tanács két tagja, Yoda és Windu mester pedig azon kezdenek tanakodni, hogy az eddig kihaltnak hitt Sithek visszatértek, ez pedig hatalmas fenyegetést jelenthet a Köztársaság, és a Jedik számára. Theed-ben pedig az emberek és a gunganek küldöttsége együtt ünnepli a megszállók feletti győzelmet. Nute Gunray és Rune Haako, a Szövetség vezetői, leforrázva kullognak a siklóba, ami a bíróság elé viszi majd őket, hogy feleljenek a törvénytelen invázióért; Palpatine kancellár pedig szintén a Naboo-ra érkezik, hogy együtt ünnepelje népével szülőbolygójuk felszabadulását, és biztosítja a Qui-Gonn halálával "árván" maradt Anakint arról, hogy támogatni fogja a jövőben.A film költségvetése 115 millió USD volt. A legnagyobb részét az angol Leavesden Studios filmezte, néhány részt a tunéziai sivatagban és az olasz Palazzo Reale kastélyban filmeztek.Egy hatalmas marketing kampány után (Drew Struzan készítette a film plakátját) a közönség példa nélküli lelkesedéssel fogadta a sorozat első részét.
A drága pénzbe került speciális effektusok nem tűntek annyira látványosnak, mint amennyire a közönség elvárta volna. A konkurens film, A Mátrix nyerte el abban az évben az Oscar-díjat az effektusokért. Ez volt az első alkalom, hogy egy Csillagok háborúja film vesztett ebben a kategóriában. Sok kritika érte az Anakin Skywalkert játszó Jake Lloydot. Különlegesen nagy kritika érte a Jar Jar Binks karaktert, a kritikusok szerint nem volt egy komoly karakter sem a filmben. A nézők között megoszlottak a vélemények.
Az elégedetlenség másik forrása az volt, hogy az Erő forrását megpróbálták tudományosan megmagyarázni (bevezették a midi-chlorian fogalmát). Sok rajongó szerint ez felesleges volt és tönkretette a monda egyik részét, ami különlegessé tette a többi sci-fi filmmel szemben.
Több ember is újravágta a filmet és kiadta a változtatásait az interneten. A The Phantom Edit sokak szerint jobb, mint az eredeti film.


A klónok támadása


A A klónok támadása (Star Wars Episode II: Attack of the Clones) egy 2002-es film George Lucas rendezésében. A főszereplők Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen és Christopher Lee. A klónok támadása az 1977-1983 között készült Csillagok háborúja-filmek elő-trilógiájának középső része, és egyben a teljes Star Wars saga második epizódja.
Fenyegető jelzések
Tíz évvel a Baljós árnyak cselekménye után (22 YE) a Galaktikus Köztársaság hatalmas krízisben van, a felbomlás szélén áll: több tízezer bolygórendszer kinyilvánítja szándékát, miszerint kilép a Köztársaságból. A szakadárok (szeparatisták) élén a titokzatos Dooku gróf, egy egykori Jedi-lovag áll.
Miután Coruscanton ismeretlenek sikertelen merényletet követnek el Naboo volt királynője, Padmé Amidala ellen, a Jedi Tanács Palpatine szenátor javaslatára két Jedi testőrt rendel ki a nő mellé: Obi-Wan Kenobit és annak tanítványát, Anakin Skywalkert. Éjszaka azonban egy Zam Wessel nevű merénylő ismételten az életére tör, de végül a két Jedi karmai közt védi. Csakhogy ekkor egy másik fejvadász is megjelenik, végez társával, majd elmenekül.
Szerelem és Harag
A történtek után Palpatine Főkancellár és a Jedi Tanács a biztonságosnak tűnő Naboora küldi Padmét és Anakint (R2-D2 kíséretében). Anakin és Padmé közt szerelem szövődik, és egy csók is elcsattan, a lány azonban nem szeretné, ha lenne valami közöttük. Mikor Anakin egy rémálmában anyját látja szenvedni, Padméval együtt szülőbolygójára, a Tatooine-ra siet. Itt volt gazdája, Watto elárulja neki, hogy Shmit egy Cliegg Lars nevű férfi vette meg, majd felszabadította és elvette feleségül.
Mikor meglátogatja, a férfi elmondja Anakinnak, hogy anyját egy taszken banda rabolta el, és valószínűleg már meg is ölte. A fiú ennek ellenére megkeresi Shmit, ám mikor rátalál, az kezei közt hal meg. Anakin Jedihez nem méltó módon, bosszúból lemészárolja a környéken táborozó taszkeneket, majd visszatérve, eltemeti anyját.
A fejvadász
Mindeközben Obi-Wan nyomozni kezd a rejtélyes fejvadász után. Így jut el egy peremvidéki bolygóra, Kaminora, ahol megdöbbentő dolgot fedez fel: egy üzemben harcosokat klónoznak, az ottaniak állítása szerint a Köztársaság számára.
Mikor Kenobi találkozik a harcosok mintaegyedével, egy Jango Fett nevű fejvadásszal. Sejti, hogy ő állhat az Amidala szenátor elleni merényletek mögött. A Jedi-tanács utasítja Kenobit, hogy vigye a fejvadászt a Coruscantra, hogy kihallgathassák. Jango azonban fiával, Bobával menekülni kezd, rövid kézitusa után pedig meg is szöknek. Kenobinak azonban sikerül egy jeladót elhelyeznie az űrhajójuk burkolatán, és így követni tudja őket egészen a Geonosis nevű bolygóig. A Geonosist övező meteoritgyűrűben azonban a fejvadász észreveszi, rövid űrcsatát vívnak, melynek végén Kenobi elrejtőzik, Jangoék pedig azt hiszik, sikerült megölniük.
Geonosisi fogság
Obi-Wan rettenetes dologra bukkan a Geonosison: Dooku gróf, Nute Gunray helytartó, és még néhány nagyobb cég vezetője egymást támogatva egy hatalmas droidsereget épít, hogy később majd polgárháborút robbantson ki a Köztársaságban. Mikor azonban Obi-Wan ezt közli Coruscanttal, Dooku katonái elfogják, majd bebörtönzik.
Padméék is értesülnek a Jedi elfogásáról, így elbúcsúznak Clieggtől és családjától (Owentól és Berutól), majd Anakin volt tolmácsdroidjával a Geonosisra repülnek. Csakhogy itt több száz geonosisi várja már őket, nem sokkal később pedig Jango Fett is feltűnik, így ők is fogságba esnek.
A három rabot kémkedés miatt halálra ítélik, Obi-Wan pedig meglepő dolgot tud meg Dookutól: a gróf állítása szerint a Szenátust egy Sidious nevű Sith Nagyúr irányítja, és több száz szenátort tart befolyása alatt.
Váratlan fordulatok
Eközben a Coruscanton Bail Organa szenátor és Palpatine javaslatára Jar Jar Binks sikeresen ráveszi a Szenátust, hogy rendkívüli jogokkal hatalmazzák fel a Főkancellárt, aki ezután hatalmával élve, elrendeli egy Köztársasági Hadsereg felállítását.
A Geonosison elkezdődik Kenobiék kivégzése, előtte azonban Anakin és Padmé szerelmet vallanak egymásnak. Miután kiláncolták a három foglyot, a geonosisiak három vérengző állatot engednek rájuk az arénában: egy Reeket, egy Acklay-t, és egy Nexut. Míg Anakinék kiszabadulnak, és felveszik a harcot támadóikkal, a nézőtéren Mace Windu vezetésével több száz Jedi tűnik fel.
Dooku azonban harci droidok ezreit ereszti rá a váratlan látogatókra, így hatalmas harc keződik, később pedig Yoda mester is megérkezik a klónok hadseregével, így a harc csatává alakul. Míg Windu mester végez Jango Fettel, Obi-Wan és Anakin Dooku gróf nyomába erednek, aki egy titkos fegyver terveivel megpróbál elmenekülni.
A hajsza egy hangárban ér véget, ahol a két Jedi szembeszáll a Sith-té lett gróffal. A fénykardpárbaj során Obi-Wan és Anakin súlyos sebeket kapnak (Anakin elveszti a jobb karját), ám mikor Dooku a kegyelemdöfést adná, megjelenik Yoda. Dooku ezúttal a Jedi mesterrel kezd vívni, ám mikor látja, hogy ellenfelével nem bír el, inkább elmenekül.
A történtek után Anakin egy robotkezet kap, és a Naboon titokban összeházasodik Padméval, Dooku pedig a Coruscantra érkezik, hogy találkozzon mesterével, Darth Sidious-szal. Elkezdődött a Klónok Háborúja!
A cselekmény elemei
Geonosisi kivégzés
A genosisi kivégzés a Genosis bolygón alkalmazott halálbüntetés egyik formája, melyre egy arénában kerül sor. A kivégzendő személyeket egy oszlophoz kötözik, s szörnyeket engednek rájuk, hogy megtámadják és megegyék őket (ehhez hasonló módszert használtak a Római Birodalomban, oroszlánokkal). Dooku gróf halálra ítélte Obi-Wan Kenobit, Anakin Skywalkert és Padmé Amidalát. Szerencsére a kivégzést megakadályozzák az időközben megérkezett Jedi lovagok, Mace Windu vezetésével.
Anakin mechanikus keze
Dooku levágja Anakin jobb kezét, pontosan úgy, mint ahogy Darth Vader (aki ugyancsak Anakin) levágja Luke Skywalkerét. Ez a kettős kéz-levágás fontos szerepet fog betölteni a A jedi visszatér részben, amikor Luke nem öli meg Vadert látva, hogy mindkettőjüknek kibernetikus keze van. Luke keze sokkal komplikáltabb, ami a technológiai fejlődéseknek köszönhető a 22 YE és 3 YU között történhettek.
A politikai légkör
A klónok támadásának politikai légköre hasonló a hidegháborúhoz, azzal a különbséggel, hogy végül valóságos háborúba torkollik. Mivel az eredeti Csillagok háborújának a jegyzetei az 1970-es években íródtak, ez lehetett egy üzenet, hogy mit jelenthet a világ számára egy nukleáris háború.
A film főleg a 20th Century Fox filmstúdióban készült, néhány részt a tunéziai sivatagban, a sevillai Plaza de Espana téren, az olasz Villa del Balbianelloban és a casertai királyi palotában vettek fel.A film jelentős részét digitálisan valósították meg az ILM (Industrial Light and Magic) szakemberei. A Csillagok háborúja saga és az ILM a kezdetektől fogva élen jártak a filmes speciális effektusok kialakításában.Az első kritikák vegyesek voltak, többségükben csodálták a speciális effektusokat, amelyek sokkal jobbak, mint a Baljós árnyak-ban, és örömüket fejezték ki affelől, hogy Jar Jar Binks csak jelentéktelen szerepet kapott. A kritikák megegyeztek abban, hogy nagy fejlődés mutatkozott az I. rész óta.
A 2002-es év folyamán a film 310 millió dollárt jövedelmezett, de 120 millióval kevesebbet, mint a Baljós árnyak. Mint az előző filmnek, ennek a plakátját is Drew Struzan tervezte.


A sithek bosszúja
A Sith-ek bosszúja


(eredeti angol nevén Star Wars Episode III: Revenge of the Sith) 2005-ös amerikai sci-fi film, amit George Lucas írt és rendezett. Ez a hatodik és az utoljára megjelent film a Csillagok háborúja sorozatból, amely a cselekmény alapján sorrendben a harmadik.
A film három évvel a Klónháborúk megkezdése után játszódik. A Jedi lovagok galaxisszerte harcolnak a Galaktikus Köztársaság klónhadseregének élén a Független Rendszerek Konföderációjának droidhadserege ellen. Palpatine kancellár elrablása után Obi-Wan Kenobi Jedi mestert a galaktikus fővárosba rendelik vissza, hogy kiszabadítsa a kancellárt, és legyőzze a gonosz Grievous tábornokot. A Jedi rendet nyugtalanítja Anakin Skywalker Jedi lovag egyre szorosabb kapcsolata Palpatine-nal, amely magára a Jedire is kezd veszélyessé válni. Mikor Darth Sidious, a kegyetlen Sith nagyúr felfedi kilétét és terveit a galaxis uralására, Anakin, a Jedi rend és az egész galaxis sorsa kockán forog.
A filmet a mozik 2005. május 19-én mutatták be, és pozitív visszajelzéseket kapott a kritikusoktól a két előző filmmel szemben. Már az első hét alatt számos rekordot döntött meg. Ez az epizód a Csillagok háborúja sorozat második legnagyobb bevételt elért része; az Egyesült Államokban 2005-ben ez a film állt a bevételi listák élén, a világon csak a Harry Potter és a Tűz Serlege előzte meg.
Három évvel A klónok támadása után (19 YE) a polgárháború még mindig folyik a Galaktikus Köztársaság és a Dooku gróf vezette szeparatisták között. Miután Dooku és egyik rettegett tábornoka, Grievous váratlanul betörnek Coruscantra és elrabolják Palpatine Főkancellárt, menekülésük során hatalmas űrcsata veszi kezdetét.
Az ütközetbe Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker is bekapcsolódik, akik feladata, hogy kiszabadítsák a Főkancellárt. Siklójaikkal sikerül behatolniuk Grievous parancsnoki hajójára, és kiszabadítaniuk Palpatine-t, közben pedig Anakin végez Dookuval. Grievous egy mentőkabinnal elhagyja a hajót, és az Utapau bolygóra repül, míg Obi-Wanék visszaszállítják Coruscantra Palpatine-t, ahol vészleszállással érnek földet.
Padmé Amidala elmondja Anakinnak, hogy gyermekük lesz. Később Anakinnak rendszeresen lidérces álma van, melyben Padmé halálos veszélyben van, és a segítségét kéri. Anakin tanácsot kér Yodától, aki azt mondja neki, hogy távolítsa el magától a személyes kötődéseket, akkor elmúlnak a rémálmok.
Palpatine Anakint nevezi ki, hogy helyettesítse őt a Jedi Tanácsban. A Tanács elfogadja Anakint, de nem nevezik ki Jedi Mesterré. A Jedi Tanács és Palpatine is azt kéri Anakintól, hogy kémkedjen a másik ellen. Palpatine azt meséli Anakinnak, hogy egy Sith nagyúr képes volt visszahozni az életbe azt, aki meghalt, továbbá megemlíti, hogy ez a képesség megtanulható, de nem a Jediktől. Később már nyíltan felajánlja Anakinnak, hogy segít neki megmenteni Padmét a biztos haláltól.
Időközben a Jedik kezdik feltárni a Sithek titkait és Anakin Skywalker lovag rájön a szörnyű valóságra: a klónháború értelmi szerzője, Darth Sidious nem más, mint maga Palpatine! Ezt az igazságot megosztja Mace Winduval is. Windu, néhány másik jedilovaggal együtt (Kit Fisto, Saesee Tiin és Agen Kolar) Palpatine-t szembesíti a tényekkel, aki ekkor felfedi igazi énjét: ő a Sithek sötét ura. Megöli Windu kísérőit és Mace Windu egyedül marad a harcban. A harc közben Palpatine hirtelen és látványosan megöregszik. Anakin a Windu és Palpatine közti párbaj közben érkezik meg. Olyan választásra kényszerül, ami a galaxis sorsát örökre megváltoztathatja: teljesítse-e testőri kötelességét és segítségére siessen-e Palpatine-nak, vagy jedilovag mivoltában Mace Windu oldalára álljon? Végül a választás elkerülhetetlen és mikor Windu épp megölné Sidioust, Anakin levágja a Jedi kezét, a sötét nagyúr pedig az Erő-villámokkal kirepíti Windut az ablakon. Ettől a pillanattól fogva Anakin a sötét oldalon áll, Palapatine a tanítványává fogadja, és a Darth Vader nevet adja neki. Első feladataként a Jedi Templomban tartózkodó ifjú padavanokat kell megölnie…
Obi-Wan Kenobi az Utapau bolygón landol és a bolygó segítőkész kormányzójával, Tion Medonnal találkozik. A fogadása után szembekerül Cody parancsnokkal és végigüldözi Grievous tábornokot Utapau barlangjain. A végső párbajban Grievous négy fénykarddal harcol. Végül Obi-Wan Kenobinak sikerül végzetes csapást mérnie ellenfelére.
Közben a Coruscant bolygón Anakin azt a feladatot kapja, hogy a Szövetség utolsó vezéreit is eltávolítsa, akik a Mustafar bolygóra menekültek. Itt Anakinnak sikerül Palpatine utolsó ellenfeleivel is leszámolnia, akik ellenálltak volna terveinek.
Palpatine új világrendje sikeres, mert a Galaktikus Köztársaság átalakul a Galaktikus Birodalommá. Mint császár, utasítja a klónhadsereget, hogy lázadjanak fel jedivezéreik ellen. A Kashyyyk bolygón Palpatine Birodalma learatja első győzelmét, amikor a klónok a wookie-k és a jedik szövetséges hadseregét legyőzik. Yoda mester Csubakka segítségével menekül meg.
Obi-Wan követi volt tanítványát, Anakint a Mustafar bolygóra, ahol szembesíti tetteivel, de a sötét oldal teljesen magához ragadja a fiatal lovagot. Megtámadja a jedimestert és kemény személyes csata kezdődik a láva fölött. Végül Anakin a fortyogó lávapartra zuhan megcsonkítva, teste lángra kap. Bal karja és lábai térdtől lefelé hiányoznak. Visszaszerezve Anakin fénykardját az elkeseredett Obi-Wan elhagyja a bolygót, de nem öli meg Anakint. Palpatine megtalálja a teljesen elégett testet, amiben még pislákol az élet, és orvosdroidjaival egy fájdalmas műtéttel átalakíttatja. Ezután Darth Vader egészen a haláláig már csak a sisakjában látható, ami teljesen elfedi és innentől kezdve jellemző rá a légzésekor hallható szuszogó hang.
Ezalatt Padmé Amidala ikreket szül, Luke és Leia Skywalkert, de a szülés után meghal. A Birodalom miatt [Obi-Wan Kenobi] és Bail Organa terveket szőnek, hogy elrejtsék az ikreket.
Amikor Anakin (illetve most már: Darth Vader) magához tér és Padmé felől kérdezi, Palpatine azt hazudja neki, hogy ő maga ölte meg Padmét.
A jedik most már a Birodalom ellenségei és Obi-Wannak fel kell vennie a Ben Kenobi álnevet. Hasonlóan Bail Organa szenátor is menekülésre kényszerül és Kenobival találkozik.
Ezalatt egy szupertitkos helyen Darth Sidious egy különleges tervet felügyel. Egy új harcos születik, egy hatalmas sötét Úr, aki képes az utolsó jedilovagokat is kiirtani. Az új veszély neve Darth Vader… valamikor Anakin Skywalker volt a neve, de a hajdani jó embert már teljesen elemésztette a sötét oldal.
A Skywalkereket közben elrejtik. Leiát az Organa-család fogadja örökbe az Alderaan bolygón, míg Luke-ot Owen és Beru Lars neveli a Tatuin-on. Ben megfogadja, hogy vigyázni fog a fiúra és visszavonul a Jundland sivatagba. Yoda eltűnik a Dagobah bolygón, hogy megvárja az időt, amikor az utolsó jedit felkészítheti.
Közben a Coruscant bolygótól nem messze egy Venator osztályú, de már Birodalmi felségjelű csillagromboló parancsnoki hídjáról az épülő Halálcsillagot szemléli Palpatine császár és Darth Vader egymás mellett állva. A galaxis egy új, sötét időszakába érkezett… Azért annyira nem sötét, hogy minden fényt elnyeljen, hiszen egy nap egy új remény ragyog majd fel…


A Csillagok háborúja IV: Egy új remény


(eredetileg csak Csillagok háborúja) egy 1977-ben megjelent film, amelyet George Lucas rendezett. Ez a film volt a megindítója a hat részből álló Csillagok háborúja sorozatnak.
A külföldi rajongók körében a filmet újabban ANH-ként (A New Hope) ismerik. Az epizód eredetileg szimplán a Star Wars, azaz Csillagok háborúja címen jelent meg, csak később látták el az epizódot az „Egy új remény” alcímmel. Ha a „Csillagok háborúja c. filmről” esik szó, így egyes számban, az többnyire manapság is ezt az elsőként megjelent epizódot jelöli. Ami az alcím jelentését illeti: az több mindenre utalhat. Egy kézenfekvő értelmezés szerint az új remény maga Luke Skywalker, a főhős, hiszen csak ő lehet képes szembeszállni az Uralkodóval és Vaderrel [1]; de lehetséges olyan értelmezés is, miszerint a Halálcsillag elpusztítása adott új reményt a felkelésnek, mert ez a legyőzhetetlennek hitt fegyver legyőzhetetlenné tette volna a Birodalmat is.
A filmet 1977. május 25-én mutatták be a mozikban, ahol néhány hét alatt a filmtörténelem egyik legsikeresebb alkotása lett több mint 798 millió dolláros bevétellel világszerte.
A film cselekménye 19 évvel a Galaktikus Birodalom megalapítása után kezdődik: befejeződött a Halálcsillag építése – azé a fegyveré, amely képes elpusztítani egy egész bolygót. Miután Leia hercegnő, a lázadók szövetségének vezére megszerezte az egyedülálló fegyver titkos terveit abban a reményben, hogy talál rajta gyenge pontot, a birodalom elfogja és bezárja őt a Halálcsillag börtönébe. Eközben Luke Skywalker találkozik Obi-Wan Kenobival, aki remeteségben él a Tatooine bolygón. Miután Luke házát lerombolják Obi-Wan megkezdi Luke Jedivé való kiképzését, és együtt kiszabadítják a hercegnőt a Birodalom karmai közül. A film szöveges nyitó sorai szerint: „A polgárháború idejét éljük. A lázadók rejtett bázisáról felszálló űrvadászgépei először arattak győzelmet a gonosz Galaktikus Birodalom felett. // A harc közben a lázadók kémeinek sikerült megszerezniük a Birodalom csodafegyverének, a Halálcsillagnak a titkos tervrajzait - ez a felfegyverzett űrállomás elég erős ahhoz is, hogy akár egy egész bolygót elpusztítson. // Leia hercegnő, nyomában a birodalom elvetemült ügynökeivel, hazafelé száguld űrhajóján, a fedélzeten a tervekkel, melyek megmenthetik népét és visszaállíthatják galaxisa szabadságát ...” A film pénzügyileg minden idők legsikeresebb filmje volt. Az inflációt is figyelembe véve csak az Elfújta a szél című film előzte meg.
Az Amerikai Filmintézet 15.-ként rangsorolta a 20. század első száz filmje között, de a filmet nem mindenki szereti. Sokan hibáztatják, hogy felgyorsította a trendet a speciális effektusok köré épített filmek gyártására. Mások szerint ez a trend természetes következménye a gazdasági és technikai haladásnak a filmiparban.
1997-ben a filmet digitálisan újra feldolgozták és a film 20. évfordulójára újra kiadták Különleges kiadás (angolul: Special Edition) néven. Ez a kiadás olyan filmrészleteket is tartalmaz, melyek nem voltak benne az eredetiben; a legjelentősebb a Han Solo és Jabba, a Hutt közti beszélgetés valamint más kisebb hozzáadások és vizuális javítások. Néhány hozzáadott részlet bele volt tervezve az eredeti filmbe is, de a technológia akkor állása miatt nem voltak lehetségesek ezidáig. A különleges kiadás olyan filmrészleteket is tartalmazott, amelyek a régi kiadásban is benne voltak, de a cselekményt megváltoztatták. Ezek a változtatások vegyes válaszra találtak, egyes rajongók szerint gyengítik a filmet.
Újabb változtatásokat végeztek el a filmen 2004-ben, mikor kiadták DVD formátumban. Néhány kivétellel ezek csak apró vagy kozmetikai változtatások voltak. Leia hercegnő űrhajóját egy birodalmi csillagromboló üldözi, és el is fogja, majd heves harc során elfoglalják a birodalmi rohamosztagosok, akiket személyesen Darth Vader, a birodalmi hadsereg operatív hadura vezet. A hercegnő a Birodalom új csodafegyverének, a Halálcsillagnak a tervrajzát szállítja a Lázadókhoz, azonban Darth Vader ezt mindenképpen meg akarja akadályozni.
A hajón lévő egyik droidot (robotot), R2-D2-t Leia hercegnő azzal a titkos küldetéssel bízza meg, hogy egy mentőkabinnal szálljon le a Tatuin bolygón, és a terveket juttassa el egy bizonyos Obi-Wan Kenobi tábornokhoz, aki a bolygón él valahol. A birodalmi tüzérség észleli a távozó mentőkabint, de mivel nem észlelnek rajta élőlényt, nem semmisítik meg. Vader ehelyett utána küld egy osztagot, mert sejti, hogy csak a kabinban lehetnek a keresett tervrajzok.
R2-D2 és társa, C-3PO sikeresen landol a Tatuin homoksivatagában, de helybéli, ócskavas- és használtcikkkereskedésből élő lények, dzsavák (angolul: jawa) fogják el őket, akik több robot mellett mindkettejüket felkínálják eladásra egy Owen Lars nevű párakertésznek, Luke nagybátyjának. A birodalmi katonák közben megtalálják az elszökött mentőkabint, és egy, a leszállás során valamelyik droidról levált burkolatrészt is találnak. Így elkezdik keresni a droidokat.
A két robot így jut a sorozat egyik főhőse, a Tatuinon élő Luke Skywalker birtokába. Luke az R2-es tisztítása során véletlenül felfedezi, hogy a kisebbik droid egy rejtett holografikus üzenetet tartalmaz egy titokzatos és vonzó nőtől, Leia hercegnőtől egy Obi-Van Kenobi nevű embernek. Luke-nak csak az üzenet egy részletét sikerül előhívnia a droidból: „Segítsen, Obi-Van Kenobi! Ön az utolsó reményünk!”. Luke érdeklődik családjánál Kenobi után, de nagybátyját láthatóan roppant kellemetlenül érintik ezek a kérdések, végül csak annyit hajlandó elmondani, hogy talán Ben Kenobiról, egy közelben lakó, remeteként élő fura öregemberről lehet szó, bár valószínűbb, hogy olyasvalakiről, aki már halott.
R2-D2 éjszaka megszökik és elindul, hogy megkeresse Obi-Vant. Luke reggel a keresésére indul C-3PO-val. Sikerül megtalálniuk a robotot, de közben a sivatagban portyázó, nomád életet élő, emberszabású, de a telepesek által (nem indokolatlanul) rettegett szörnyetegek, buckalakók támadják meg őket, akik Luke esetleg értékes felszerelést tartalmazó terepsiklóját akarják el-, de legalábbis kirabolni. Luke ijedtében elájul. Ekkor egy különös, rémisztő, kámzsás-csuklyás alak érkezik, aki még a taszkeneknél is ijesztőbb, és akitől láthatóan még azok is félnek, a rablók el is menekülnek nyomban. Ekkor kiderül, hogy az újonnan érkezett lény - egy öregember, és miután eszméletre téríti Luke-ot, az is rögtön kiderül, hogy nem más, mint Obi Van Kenobi, aki Ben Kenobi álnéven él a környéken.
Kenobi otthonában Obi-Wan átadja Luke-nak az apja fénykardját, és elmondja, hogy Luke apja egykor Jedi-lovag volt, a köztársaságkori Galaxis békéjén és biztonságán őrködő elit testület egyik tagja, mígnem egy Darth Vader nevű áruló, a Birodalom oldalára áttért ex-Jedi, Kenobi tanítványa és életének legnagyobb tévedése, meg nem ölte, ahogyan számos más Jedit is. Ezután Luke közösen megnézik az R2-D2 tárolta teljes üzenetet, amiben Leia hercegnő elmondja, hogy R2-D2 memóriája a felkelés számára létfontosságú információkat (tercrajzokat) tartalmaz. Azt kéri Obi-Wantól, hogy juttassa el ezeket az Alderaan bolygóra. Idős korára hivatkozva Kenobi arra kéri Luke-ot, hogy a droidot és a terveket vigye el az Alderaan bolygóra. Luke vonakodik, de miután hazaérve családját lemészárolva találja a birodalmi katonák által, elhatározza, hogy csatlakozik Obi-Vanhoz.
Közben Darth Vader a Halálcsillagon, ott ahol Leiát fogva tartják, vallató droiddal próbálja kiszedni Leiából az információt arról, merre van a Lázadó Szövetség titkos bázisa. Leiának sikerül ellenállnia a vallatásnak. Az űrállomás parancsnoka, Tarkin tábornok taktikát változtat és Leia otthona, az Alderaan bolygó megsemmisítésével fenyegetőzik, ha nem vall. Leia végül azt mondja, hogy a lázadók a Dantuin bolygón vannak, azonban az admirális mégis megsemmisíti Alderaant, hogy ezáltal megmutassa a Galaxisnak a Halálcsillag erejét. (A Dantuinhoz küldött birodalmi cirkáló csak egy régen elhagyott bázist talál: Leia szintén becsapta a birodalmiakat, ezért a bosszús Tarkin elrendeli a kivégzését).
Közben a cselekmény újra Obi-Wanra és Luke-ra terelődik. Amint terepsiklójukkal és a két droiddal Mos Eisley űrkikötőjébe érnek, birodalmi rohamosztagosok tartóztatják fel őket. Kenobi az Erő segítségével egy Jedi elmetrükköt (afféle hipnotikus akaratátvitelt) alkalmaz: elhiteti a tiszttel, hogy nem a náluk lévő két droidot keresik. Ezután találkoznak két újabb főhőssel, Han Solo teher- és csempészhajó-kapitányal, valamint első tisztjével, a majomszerű kinézetű vukival, Csubakkával egy kantinban, akik magas jutalom ellenében vállalkoznak rá, hogy elviszik őket az Alderaanra. Solo amúgy is utálja a birodalmiakat, mivel illegális csempészettel foglalkozik, amit a birodalmi hatóságok nagyon megnehezítenek. Továbbá a pénzre is szüksége van, mivel főnökének, a Jabba nevű gengsztervezérnek egy elfogott, kárba veszett szállítmány ellenértékeként jelentős összeggel tartozik, és Jabba már utána is küldte fejvadászait. Egyikük (a neve a szövegkönyv és a felújított változat szerint Greedo) meg is próbálja feltartóztatni, de Solo a kantinban rövid szóváltás után lelövi.
Közben a birodalmi rohamosztagosok rábukkannak a nyomukra és nagy számban hőseinkre támadnak. A Millennium Falconnak csak az utolsó percben sikerül felszállnia. A bolygórendszerbe egyre nagyobb számban érkező csillagrombolók közül egy háromtagú raj is sikertelenül próbálja feltartóztani a csempészhajót.
Az út ideje alatt Kenobi elkezdi Luke tanítását az Erő útjain. Solo, aki keresztül-kasul bejárta a galaxist, szkeptikus az Erő létezésével kapcsolatban, de Luke-nak a szemét takaró sisakban sikerül érzékelnie a lebegő gyakorlógömb helyét, mialatt fénykarddal hárítja annak támadásait.
Az Alderaanhoz érkezve (legalábbis ahol a bolygónak kellene lennie), már csak sebesen távolodó sziklatörmelékeket találnak. Üldözőbe vesznek egy rövid hatótávú TIE-vadászt, mert félnek, hogy az értesíti hollétükről a birodalmi flottát, de túl későn veszik észre a hajó célját, a Halálcsillagot (amit Luke először holdnak gondol). A Halálcsillag elfogja a teherhajót, vonósugarakkal bevontatják, így Luke-nak és útitársainak nincs más választásuk, mint elrejtőzni a hajó csempészrekeszeiben. Mielőtt a birodalmiak alaposabban átkutatnák a hajót, a társaság kilopódzik. R2-D2 rákapcsolódik a számítógépes hálózatra, hogy megtudják, hol kell a vonósugarat inaktiválni a szökéshez, de azt is megtudják, hogy Leiát melyik börtöncellában őrzik. Kenobi elindul, hogy hatástalanítsa a vonósugarakat, míg az öregember tudta nélkül (és Solo meglehetős ellenkezése dacára) Luke, Han és Chewbacca elindulnak a börtönblokkba hercegnőt szabadítani. A Falconban ártalmatlanná tett rohamosztagosok egyenruhájába öltöznek, és megbilincselik Csubakkát, mintha fogoly lenne. Így meglehetősen akadálytalanul eljutnak a börtöncelláig, kiszabadítják Leiát, de a visszaút már sokkal bajosabb: a birodalmiak rájönnek az ottlétükre, és megtámadják őket. Egy szemétpréselőn keresztül szöknek meg (ami majdnem szétlapítja őket). Közben Kenobi hatásosan hatástalanítja a vonósugarat, és visszatér az űrhajóhoz, de meglepetésére, úgy találja, hogy Luke és Han harcban állnak az üldöző rohamosztagosokkal, sőt már maga Vader is feltűnik a színen. Kenobi szembeszáll Vaderrel, hogy a többiek menekülni tudjanak.
Mester és egykori tanítvány - aki immáron magát nevezi mesternek - összecsapnak, Kenobi azt mondja Vadernek harc közben: „ha most halálra sújtasz, nagyobb erőm lesz, semmint azt el tudnád képzelni”. Nem tudni, mit ért ezen, mindenesetre Vader valóban megöli. Azonban Kenobi holtteste pillanatokon belül eltűnik, Vader hiába kotorja át lábával tanácstalanul az öregember ruháit, azokban nincs senki.
Luke, Leia, Han és Chewbacca több vadászgépet lerázva elérnek a lázadók rejtekhelyére és átadják a terveket a lázadók vezetőinek. Nem tudnak róla (bár Leia sejti), hogy Tarkin tudatosan hagyta őket elmenekülni, azért, hogy követhesse őket a rejtekhelyükre, ami a Yavin bolygó egyik holdja. Amíg a Halálcsillag megérkezik a Yavin-rendszerbe, a felkelők átvizsgálják az R2-D2 memóriájában raktározott műszaki adatokat, és sikerül egy gyenge pontot találniuk: egy 2 méter átmérőjű hőelvezető aknát, amely egészen a Halálcsillag főreaktoráig vezet.
Ekkor a film cselekménye átvált a pilóták eligazítására (akikhez közben Luke Skywalker is csatlakozott). A terv az, hogy egyszemélyes vadászgépekkel fogják megtámadni a Halálcsillagot, és megkísérlik protontorpedókkal eltalálni a hőelvezető-nyílást. Han Solo kijelenti, hogy őt csak a hercegnő kiszabadításáért járó jutalom érdekli, a Halálcsillag megtámadását öngyilkos vállalkozásnak tartja, amiben nem akar részt venni.
A film hátralevő része a harcot mutatja be. Az X-szárnyú és Y-szárnyú vadászokból álló kötelék elindul a Halálcsillag ellen. Mivel túl parányiak ahhoz, hogy az állomás lézerágyús légvédelme érzékelje őket (hiszen ki lenne olyan őrült, hogy ilyen kis hajókkal támadjon meg egy harcbázist), a birodalmiak bevetik ellenük híres TIE-vadászaikat. Maga Darth Vader is hajóra száll. Egyre több és több felkelő pusztul el, köztük Luke barátja, Biggs Darklighter is, és már kétségessé válik a küldetés sikere. Közben Luke többször is hallani véli Kenobi hangját, amint azt mondja neki: „használd az Erőt, Luke!”. Solo segítségével (aki a döntő pillanatban megjelenik és kísérői lelövésével elvonja Vader figyelmét, akinek gépe egy másik vadász roncsaival való ütközés miatt irányíthatatlanná válik és eltávolodik Luke-tól) végül is sikerül eltalálnia a nyílást és ezzel elpusztítja a Halálcsillagot, hatalmas veszteséget okozva ezzel a Birodalomnak.
Később a Lázadók katonáinak sorfala előtt Luke Skywalker és Han Solo Leia hercegnőtől ünnepélyes keretek között egy-egy harci medált kap.
A cselekmény a Csillagok háborúja: A Birodalom visszavág c. epizódban folytatódik.
Leia hercegnő űrhajóját egy birodalmi csillagromboló üldözi, és el is fogja, majd heves harc során elfoglalják a birodalmi rohamosztagosok, akiket személyesen Darth Vader, a birodalmi hadsereg operatív hadura vezet. A hercegnő a Birodalom új csodafegyverének, a Halálcsillagnak a tervrajzát szállítja a Lázadókhoz, azonban Darth Vader ezt mindenképpen meg akarja akadályozni.
A hajón lévő egyik droidot (robotot), R2-D2-t Leia hercegnő azzal a titkos küldetéssel bízza meg, hogy egy mentőkabinnal szálljon le a Tatuin bolygón, és a terveket juttassa el egy bizonyos Obi-Wan Kenobi tábornokhoz, aki a bolygón él valahol. A birodalmi tüzérség észleli a távozó mentőkabint, de mivel nem észlelnek rajta élőlényt, nem semmisítik meg. Vader ehelyett utána küld egy osztagot, mert sejti, hogy csak a kabinban lehetnek a keresett tervrajzok.
R2-D2 és társa, C-3PO sikeresen landol a Tatuin homoksivatagában, de helybéli, ócskavas- és használtcikkkereskedésből élő lények, dzsavák (angolul: jawa) fogják el őket, akik több robot mellett mindkettejüket felkínálják eladásra egy Owen Lars nevű párakertésznek, Luke nagybátyjának. A birodalmi katonák közben megtalálják az elszökött mentőkabint, és egy, a leszállás során valamelyik droidról levált burkolatrészt is találnak. Így elkezdik keresni a droidokat.
A két robot így jut a sorozat egyik főhőse, a Tatuinon élő Luke Skywalker birtokába. Luke az R2-es tisztítása során véletlenül felfedezi, hogy a kisebbik droid egy rejtett holografikus üzenetet tartalmaz egy titokzatos és vonzó nőtől, Leia hercegnőtől egy Obi-Van Kenobi nevű embernek. Luke-nak csak az üzenet egy részletét sikerül előhívnia a droidból: „Segítsen, Obi-Van Kenobi! Ön az utolsó reményünk!”. Luke érdeklődik családjánál Kenobi után, de nagybátyját láthatóan roppant kellemetlenül érintik ezek a kérdések, végül csak annyit hajlandó elmondani, hogy talán Ben Kenobiról, egy közelben lakó, remeteként élő fura öregemberről lehet szó, bár valószínűbb, hogy olyasvalakiről, aki már halott.
R2-D2 éjszaka megszökik és elindul, hogy megkeresse Obi-Vant. Luke reggel a keresésére indul C-3PO-val. Sikerül megtalálniuk a robotot, de közben a sivatagban portyázó, nomád életet élő, emberszabású, de a telepesek által (nem indokolatlanul) rettegett szörnyetegek, buckalakók támadják meg őket, akik Luke esetleg értékes felszerelést tartalmazó terepsiklóját akarják el-, de legalábbis kirabolni. Luke ijedtében elájul. Ekkor egy különös, rémisztő, kámzsás-csuklyás alak érkezik, aki még a taszkeneknél is ijesztőbb, és akitől láthatóan még azok is félnek, a rablók el is menekülnek nyomban. Ekkor kiderül, hogy az újonnan érkezett lény - egy öregember, és miután eszméletre téríti Luke-ot, az is rögtön kiderül, hogy nem más, mint Obi Van Kenobi, aki Ben Kenobi álnéven él a környéken.
Kenobi otthonában Obi-Wan átadja Luke-nak az apja fénykardját, és elmondja, hogy Luke apja egykor Jedi-lovag volt, a köztársaságkori Galaxis békéjén és biztonságán őrködő elit testület egyik tagja, mígnem egy Darth Vader nevű áruló, a Birodalom oldalára áttért ex-Jedi, Kenobi tanítványa és életének legnagyobb tévedése, meg nem ölte, ahogyan számos más Jedit is. Ezután Luke közösen megnézik az R2-D2 tárolta teljes üzenetet, amiben Leia hercegnő elmondja, hogy R2-D2 memóriája a felkelés számára létfontosságú információkat (tercr


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!