Bejelentésstar-wars1-6.5mp.eu
star wars4ever

MENÜ


Keresés a honlapon

Qui-Gon JinnQui-Gon Jinn volt a tisztelt, de maga útját járó és szokatlan Jedi mester, Dooku gróf tanítványa, és mentora Obi-Wan Kenobinak. Qui-Gon gyakran ellentétes volt a Jedi Tanácsal szemben. Mély összhangban volt az erővel, amely hozzájárult ahhoz, hogy a gyakori utazások során segítsen, a látszólag "szánalmas életformáknak." Annak ellenére, hogy ellenzi a tanács, volt számos Jedi, akik tudták, hogy Qui-Gon egy éles eszű, nagyon bölcs Jedi.

Qui-Gon szolgált a Galaktikus Köztársaság és a Jedi Rend életében, amelyben például részt vett a Naboo inváziója során. Qui-Gon, aki felfedezte a Kiválasztottat, Anakin Skywalkert, a Tatooine bolygón.

Életrajz
Fiatalkora

„Nem vesznek be a Tanácsba, mester, már megint.”
―Obi-Wan Kenobi

„Megteszem, amit kell, Obi-Wan.”
―Qui-Gon Jinn


Majdnem egy évszázaddal született a Yavini csata előtt, Qui-Gon Jinn már csecsemő korában felfedezték, ezért elvitték Coruscantba, hogy legyen Jedi.Továbbra is fenntartotta egyes kapcsolatait, a szülőbolygójával, és egyszer kapott egy speciális követ az ő szülőbolygóján lévő fény folyóból.Nyolc évesen, Qui-Gon barátságot kötött Tahl-al.Az évek során ők ketten lettek a legjobb barátok, valamint a többi tanuló, beleértve Clee Rharat.Tíz évesen, Qui-Gon részt vett egy próbán, ahol a fiatal diákokat arra biztatják, hogy eleget tegyenek képességeiknek.Itt látta először Dooku Qui-Gon fénykard képességeit. Meg lehet tételezni, hogy Dooku mennyire el volt ragadtatva, amit látott, mert ő lett Qui-Gon mestere egy rövid idő múlva.


Együtt, Dooku és Qui-Gon folytatta számos küldetéseit az egész galaxisban.Az egyik jelentős feladata volt, amikor két Jedit küldtek a szenátor, Blix Annonhoz, hogy elvégezzenek egy diplomáciai feladatot.Azonban beépültek a kalózok a hajóra.Vezérükről kiderült, hogy Lorian Nod, egy bukott Jedi, akivel Dooku egykor közeli barátok voltak.Dooku hagyta, hogy a haragot érezzen. Amikor úgy tűnt, hogy ő megölte volna a tehetetlen Nodot, Qui-Gon szavai megállították.Néhány feladatot követően, Dooku és Qui-Gon kapott egy végső küldetést, mint mester és tanítványa , az utóbbi két évben.A küldetés után, Qui-Gon találkozott Tahlal, akit nem látott hosszú ideje.Amikor még Qui-Gon diák volt, Dooku azt mondta neki, hogy ő volt az egyik gyengesége. Dooku figyelmeztette őt, hogy elkerülhetetlen, hogy egy barátja elárulja.
Első padawanjai

Miután kiképzett egy Padawant, s az sikeresen Jedi lovag lett, Qui-Gon felfogadott egy következő tanítványt, akit Xanatosnak hívtak. Mint Crionnak, Telos bolygó leggazdagabb emberének a fia, Xanatos magas midi-chlorian számmal született. Miután Qui-Gon felfedezte a fiút, Crion vonakodva egyezett bele, hogy a fiát Coruscantra vigyék kiképzésre.

Xanatos nehéz tanítványnak bizonyult, aki nemesi származásával próbált hatni a többi tanulóra a Jedi Templomban. Nyilvánvaló hibáinak dacára, Xanatos ígéretes tanítványnak mutatkozott, aki mindig kereste a módját, hogy többet tanulhasson az Erőről. Végül Yoda késznek találta Xanatost a végő megmérettetésre; megkérte Qui-Gont és a tanítványát, hogy térjenek vissza a Telosra, ahol Crion könyörgött a fiának: csatlakozzon az erőihez, segítsen a bolygó irányításának átvételében. Xanatos igent mondott apja kérésére, és Qui-Gon hirtelen egy csatározásban találta magát a tanítványával egy veszélyes polgárháborúban.

Qui-Gon végül kényszerűségből megölte Criont a csatában. Xanatos, aki tanúja volt apja halálának, hirtelen mestere ellen fordult. Qui-Gon legyőzte Xanatost, de nem volt képes megölni a fiút. Xanatos elmenekült és eltűnt. Qui-Gon, Xanatos árulásától és saját kudarcától kísértve, visszautasította egy újabb padawan felvételét.

Évekkel később Qui-Gon Jinn újra találkozott Xanatosszal. Korábbi tanítványa, aki kinevezte magát az Offworld Corporation titkos vezetőjévé, megpróbálta csapdába ejteni Qui-Gont a Tatooine-on. Qui-Gon megzavarta Xanatos tervét Obi-Wan Kenobi segítségével, egy Jedi reménységgel, akit egyszer már a Jedi mester visszautasított. Xanatos megmenekült a Jedi elől, de Qui-Gon legyőzte a kudarca feletti érzéseit és elfogadta Obi-Want, mint tanítványát. Az elkövetkezendő években sok kalandon mentek keresztül együtt, míg átutazták a galaxist.
A Nabooi invázió
Qui-Gon és padwanja a tárgyalás kezdetére vár a droidvezérlőn.
Később Mace Windu elküldte Qui-Gont és Obi-Want a Naboo rendszerbe, hogy oldjanak meg egy kereskedelmi problémát. A Kereskedelmi Szövetség droid irányító hajóján harci robotok támadták meg a Jediket, de sikerült megszökniük. Nem sokkal később a bolygó Qui-Gon megment egy különös Gungant, Jar Jar Binkst, aki örök szolgálatot ígért a Jedinek. Qui-Gon és Obi-Wan ezután Theed városába utaztak, ahol kiszabadították Padmé Amidala királynőt, és megfogadták, hogy biztonságban elkísérik a Coruscantra.
A Kiválasztott megtalálása

Útban a Coruscant felé, a királynőnek és a kíséretének le kellett szállni a Tatooine-ra, ahol Qui-Gon felfedezett egy fiatal fiút, Anakin Skywalkert. Megérezte a fiú szoros kötődését az Erőhöz, és azonnal felmentette Anakint a rabszolgaságból, valamint összecsapott egy különös harcossal, akit Qui-Gon Sith lordnak gondolt. Miután éppen csak megmenekült a haláltól, Qui-Gon a Coruscantra ment, hogy bemutassa Anakint a Jedi Tanácsnak. Sajnos, a Tanács nem engedélyezte, Qui-Gonnak, hogy kiképezze a fiút, mert a jövője ködösnek és bizonytalannak tűnt. Mindamellett Qui-Gon maga mellett tartotta a fiút, még az utolsó, végzetes utazásán is.
Végső párbaj egy Sith lovaggal
A Naboon Qui-Gon és Obi-Wan megküzdöttek Darth Maul-lal, a Sith Lorddal. Maul halálos és ravasz ellenfélnek bizonyult. Ahogy Obi-Wannal az oldalán küzdött, Qui-Gon képes volt hárítani Darth Maul csapásait, azonban a küzdelem során a Mester és a tanítványa különváltak. A Sith Lord kihasználta az előnyét, és áttörve Qui-gon védelmét, megölte a Jedi Mestert. Obi-Wan hiába sújtotta halálra a sötét harcost, már semmi sem segített Qui-Gon Jinnen. Utolsó leheletével a mester megkérte Obi-Want, hogy képezze ki Anakint, amit az ifjú tanítvány megígért. Három nappal később elhamvasztották őt a Naboon. A gyászolók közt megjelentek a Jedi Tanács tagjai, Palpatine, Naboo szenátora, Amidala királynő, Jar Jar, Obi-Wan Kenobi, Jedi lovag és ifjú tanítványa, Anakin Skywalker.
Elkeseredett harc Maul ellen.
szerkesztés Jellem

"A Jedi mesternek egy pillanatra a saját élete jutott eszébe. Tudta, miket szoktak róla mondani a Tanácsban. Önfejű, néha egyenesen meggodolatlan döntéseket hoz. Erős, de olyan ügyekre forgácsolja szét az erejét, amelyek nem méltóak a figyelmére." - Terry Brooks: Baljós Árnyak.

Ilyen ügy volt például, mikor Xanatost elhozta apja mellől. A Jedi lovag-jelölteket néhány hónapos korukban már elszakítják a szüleiktől, hogy ne fertőzze meg őket semmilyen bűnös eszme, gondolat, tapasztalat, hogy csakis az Erő irányítsa lépteiket. Qui-Gon azzal, hogy a fiatal Xanatost maga mellé vette, vétett a szabályok ellen.
Jar Jar Binks megmentése

Jar Jar Binks elhozatala Otoh Gungaból szintén egy olyan lépés volt, ami a jelenlegi küldetésének peremén táncolt. A kétbalkezes gungan csak púp volt a hátukon - vélte többek között tanítványa, Obi-Wan -, Qui-Gon azonban úgy érezte, hogy a későbbiekben szükség lehet Jar Jar szolgálataira. Jóslata beigazolódott.
Anakin Skywalker

A tatooine-i kényszerleszállást követően Qui-Gon hasonló hibát vétett, mint Xanatos esetében: felvett egy kilenc éves fiút a hajójára, aki szorosan kötődött az Erőhöz. Yoda Mester azonban fogékony volt a Kozmikus Erőre, és úgy érezte, hogy a fiú sorsa meglepetéseket hordozhat. Qui-Gon határozottan szállt szembe a Tanács akaratával, és úgy döntött, hogy akár engedély nélkül is megkezdi a fiú képzését. Ezzel féltékennyé tette tanítványát, Obi-Want, de végül kibékültek egymással.
Végkövetkeztetés

A fentiekből kitűnik, hogy Qui-Gont jobbára az érzelmei irányították. Határozott volt, kemény kinézetű és magán viselte - földi szóval - a szamurájok jellemének minden vonását. Ha kellett a legnagyobb feszültségben is nyugodt maradt - például Anakin fogatversenye alatt, vagy míg várakozott a lézer-kapuk között, hogy újra felvegye a küzdelmet Darth Maul-lal. Azonban hajlamos volt a mély empátiára: együttérző volt, segítőkész - akár a feladata ellenében is.Qui-Gon tapasztalt és bölcs volt, s talán mindez abból ered, hogy útjai során megannyi emberrel és lénnyel találkozott. Ha csak tehette, kerülte az erőszakos megoldásokat, s inkább az Erő segítségével vette rá ellenlábasait, hogy változtassák meg a véleményüket. Viszont ha küzdelemre került a sor, félelmetes harcosnak bizonyult. Utolsó csatájában azonban a sötét oldal gyorsabbnak bizonyult nála.


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!