Bejelentésstar-wars1-6.5mp.eu
star wars4ever

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Keresés a honlapon

CoruscantCoruscant a Csillagok háborúja kitalált univerzumban a központi bolygó.

Az ötlet, hogy egy város a bolygó teljes területét elfoglalja, eléggé új. A Trantor bolygó Isaac Asimov regényében volt talán az első, de nem utolsó bolygó, amely teljes egészében be volt építve.

Elhelyezkedése

A Csillagok háborúja univerzumban a galaktikus koordinátarendszer kiindulópontja, hiperűrbeli koordinátái ennek megfelelően: 0, 0, 0.
Leírása

A bolygó szinte teljes felületén épületek találhatók. Kivételnek számít a néhány mesterséges tó és a sarkvidéki jégsapkák területe. A bolygó az űrből egy csillogó gömbnek látszik, amit az épületekről visszaverődő napfény okoz. Az egyetlen hely, ahol az eredeti talajt vagy a sziklákat napfény érheti, az a Monument Plaza a Manarai-hegység tetején. A bolygó a legendás Köztársaság-előtti időszakban a vulkanizmus jeleit mutatta, amik közül egy nagyobb kitörést feljegyeztek. A Császári Palota is egy vulkáni fennsíkon helyezkedik el. Bár a bolygó jelenleg geológiailag csendesnek számít, lakói minden bizonnyal hasznosítják geológiai és tektonikus folyamatait.

A Földhöz képest tömege 2,74-szoros, átmérője 1,39-szoros (felszíne 1,93-szoros), a felszíni gravitáció 1,42-szoros. Mindezek az értékek az ember számára is lakhatóvá teszik, bár az újonnan érkezettek számára eleinte kényelmetlen lehet a nagyobb súly. Az épületeken belül mesterséges gravitációt alkalmazó súlycsökkentő szerkezeteket használhatnak.

A Coruscantnak négy holdja van. Kettő közülük látható volt a Jedi visszatér éjszakai égboltján. Az egyik hold nagyobb és távolabb van, a másik kisebb és közelebb van a bolygóhoz (másképp zavarnák egymás pályáját).

A Csillagok háborúja I: Baljós árnyak filmben három hold is látható volt.

A Hesperidium nevű holdon kezdődött Han Solo egyik kalandja a Planet of Twilight című könyvben, bár azt nem lehet biztosan tudni, hogy ez a hold a Coruscant körül kering-e vagy a csillag egy másik bolygója körül. A hold mindenesetre elég nagyméretű ahhoz, hogy légköre legyen. Az égbolt rendszerint rózsaszínes-lilás színű volt, ami arra utal, hogy a légkör a földinél jobban szórja a fényt.

A Csillagok háborúja I: Baljós árnyak film második trailer-ének naplementés jelenetében a Coruscant napja és az egyik holdja is látható (képhivatkozás). A hold látszólagos átmérője a napénak 0,185-szerese, amiből az következik, hogy sohasem okozhat napfogyatkozást. A nap az égbolton 1,8° kiterjedést foglal el (a Föld Napja 0,5°-ot). Ez azt jelenti, hogy a Coruscant közelebb kering központi csillaga körül, mint a Föld a Nap körül. Az Inside the Worlds of STAR WARS Episode I szerint távolsága a napjától a Föld-Nap távolság 1,53-szorosa, ami azt jelenti, hogy a Coruscant napjának átmérője a Napénak 5,5-szerese. A naptól való távolságából és a 368 napos keringési periódusból az következik, hogy napjának tömege 3,53-szorosa Napunk tömegének. Mindezek alapján a Coruscant csillagának kora, tömege, fényessége jelentősen különbözik Napunk értékeitől.

Nyitott kérdés: létezhet-e olyan csillag, melynek tömege a Napénak 3,53-szorosa, átmérője 5,5-szerese, de fényessége csak annak 2,34-szorosa? (ez abból a feltételezésből adódik, hogy a Coruscanton nagyjából földi éghajlat uralkodik, nem pedig egy sokkal forróbb).
Működése

Coruscant a Régi Köztársaság, a Galaktikus Birodalom és az Új Köztársaság fővárosa volt, majd a Yuuzhan Vong foglalta el többször is.

Egy hatalmas város, amely az egész bolygó területét elfoglalja. Az új épületeket a régiekre építették, ennek következtében nem maradt szabad földterület, és rétegekben kilométer magasságú épülettömbök jöttek létre, melyek aljába még a fény se jut el.

A Coruscant mindenből importra szorul, ezt azonban ellensúlyozza fontossága: itt találhatók az adminisztrációs központok, bíróságok, különféle nyilvántartások - ezek működése nélkül a galaxis nagy része anarchiába süllyedne.

A Coruscant biztosítja a Galaktikus Birodalom egésze számára a pontos időt és a bolygók méreteit is ehhez viszonyítják. Egységei metrikusak. A „sztenderd óra” és „sztenderd év” értékei a Coruscant adatainak felelnek meg. A napot 24 órára osztják fel.

A lakosság ivóvízzel való ellátását a sarki jégsapkákból nyert vízzel oldják meg. A bolygón felhasznált minden anyagot (csomagolás, ruházat, gépek) újra feldolgoznak, így nincs hasznosítatlan szemét. A légkörében keringő egységek segítségével vonják ki a levegőből a fölös széndioxidot.
Története

Az új világrendben Coruscant maradt a főváros, amíg a Yuuzhan Vong három ostrom után el nem foglalta. A vongok elkezdték átalakítani és vissza próbálták állítani az eredeti növényzetet. A Galaktikus Szövetségnek végül is sikerül visszafoglalnia a bolygót.

Az újraépítési erőfeszítések ellenére a bolygó mégis nagy kárt szenvedett.
Közlekedés

Coruscant egén a légijárművek kötelezően a bolygó autonavigációs rendszere alá tartoznak. Ez alól egy kivétel van, a légitaxi, ami gyakorlatilag az egyetlen használható közlekedési eszköz. A légitaxi hossza átlagosan 8 méter, fajtól függően legfeljebb 5 utast tud szállítani. Élő sofőrje van, emellett automatikus pilótarendszere az ütközések elkerüléséről gondoskodik.

A légitaxik bármely útvonalat használhatnak, ami céljuk eléréséhez szükségesnek látszik. Az ütközések elég ritkák, de az utazás váratlan izgalmakkal jár. Ezért az utasok többsége inkább elsötétített ablakkal utazik.

Ez alól ismert kivétel a néhai Kalen szenátor esete, aki a Coruscantra való első látogatásakor késésben lévén egy nyitott taxiba szállt be, és 100 kredit borravalót ígért a sofőrnek, ha időben a Szenátushoz ér. A sofőr megérdemelte volna a beígért összeget, de addigra a szenátor szívinfarktusban meghalt.
Építészet

Az építészetet az igen magasra nyúló épületek jellemzik. Minél gazdagabb valaki, annál magasabb szintet engedhet meg magának, mivel ezek a drágább helyek. Léteznek lebegő paloták is, amikben tavak és kertek is találhatók, itt a leggazdagabbak laknak.

A legmagasabb épületek elérik a 6000 méteres magasságot. Sok épületben önellátó biogazdálkodás folyik, ami az épületben lakókat ellátja élelmiszerrel.
A Császári Palota

Amikor Palpatine császár hatalomra jutott, sok épületet lerombolt, amik még a Régi Köztársaság idején épültek. A Galaktikus Város ekkor lett átnevezve Császári Várossá. Bár az eredeti Szenátus épülete megmaradt, szinte eltörpült Palpatine új Császári Palotája mellett, ami a bolygó és talán a galaxis leghatalmasabb épületévé vált.

A Palotát részben a régi Elnöki Palota alapjaira építették rekordidő alatt az építő-droidok. Meghatározó eleme egy hatalmas piramis, feljebb pedig tornyok és oromzatok emelkednek. A legmagasabb tornyok olyan magasra nyúlnak, hogy a légköri elektromosság időnként kisül rajtuk keresztül.

A palotához a Nagy Folyosón keresztül vezet az út, amit mindkét oldalról ch`hala fák kettős sora szegélyez. A fák fénylően zöld és lila árnyalatokban pompáznak. Ezek a fák nem csupán díszítőelemek - gondosan kidolgozott lehallgatórendszert tartalmaznak, amik az érkezők vagy távozók halk suttogását is felveszik.

Az épületben található a Koronázási Szoba, ami fogadásokra is szolgál. Körben mindenfelé adminisztrációs irodák találhatók. Bár a Szenátus végezte tovább a munkáját, a kormányzati munka nagy része áttevődött a Palotába. A Palota mélyén találhatók a Császár magánlakosztályai, a dolgozó- és fogadószobák, és egy megfigyelőfedélzet, ahonnan egész birodalmát áttekinthette.
A Szenátus Épülete

A Régi Köztársaság ideje alatt a Szenátusi Csarnok volt a legnagyobb, legünnepeltebb ilyen építmény. Az évszázadok alatt a küldöttek erkélyei helyén a későbbiek során lebegő üléseket alkalmaztak.

Valorum, a Szenátus utolsó Legfelsőbb Kancellárjának idején a kancellár a csarnok közepén helyezkedett el, tanácsadóival körülvéve. Amikor az elnök engedélyt adott egy küldöttség felszólalására, annak platformja elvált a faltól és a kancellár közelébe lebegett. Itt a beszédet lebegő kamera-droidok rögzítették és egyidejű tolmácsolással fordították a jelen lévő több száz küldöttség nyelvére és közvetítették a Köztársaság nézői számára.
A Jedi Templom

Bár eltörpül a Szenátus épülete mellett, a Jedi Templom különleges helyet foglalt el a Régi Köztársaság lakóinak szívében. A Jedi Rend negyedei és a kiképzócsarnokok tartoztak hozzá. A Templom középen emelkedő tornya mellett szimmetrikusan négy kisebb torony helyezkedik el, ezek közül az egyikben van a Jedi Tanács tanácskozóterme, melyből pompás kilátás nyílik. Nem csak az épületegyüttes emelkedik magasan a környezete fölé, hanem építészeti stílusában is nagyban eltér a bolygó egyéb épületeitől.
A Coruscant megjelenése filmekben

Eredetileg az Alderaan bolygó is meg kellett volna jelenjen az Egy új remény filmben, de a költségvetés nem engedte meg, így az Alderaanra tervezett részleteket a Halálcsillagra tették át és Alderaan lett Leia hercegnő otthona, amelyet megsemmisítenek. A várossal borított bolygó ötletét először A jedi visszatér rész filmezésekor vetették fel először, de pénzhiány miatt ismét elvetették.

A bolygó ezekben a Csillagok háborúja filmekben jelent meg:

* Csillagok háborúja I: Baljós árnyak (1999)
* Csillagok háborúja II: A klónok támadása (2002)
* Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja (2005)
* Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér (1983)

A Coruscant megjelenése könyvekben

Sok Csillagok háborúja könyvben a Birodalom oldalán álló karakterek Coruscantot a Birodalmi Központ-nak nevezik. Azonban csak a hivatalos dokumentumokban nevezték így. Miután az Új Köztársaság újra elfoglalta a bolygót, a nevet elvetették.


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!