Bejelentésstar-wars1-6.5mp.eu
star wars4ever

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Keresés a honlapon

Luke SkywalkerLuke Skywalker legendás katona és Jedi volt, aki segített legyőzni a Galaktikus Birodalmat és megalapította az Új Köztársaságot, valamint az Új Jedi Rendet. YE 19-ben született, a bukott Jedi lovag Anakin Skywalker és Naboo királynőjének Padmé Amidalának fiaként. Elrejtették a Tatuinon Palpatine és az apja, a Sötét nagyúr Darth Vader elől. YE 0-ban, Skywalker élete örökre megváltozott. Két droid - R2-D2 és C-3PO - vásárlása vezetett oda, hogy találkozzon Han Soloval, Leia Oraganával és az őt tanítvánnyá fogadó Obi-Wan Kenobival. Skywalker később elpusztította az Első Halálcsillagot, és csatlakozott a Lázadó Szövetséghez.

Az elkövetkező néhány évben számtalanszor részt vett a Galaktikus Polgárháború legfontosabb csatáiban. YU 3-ban, Skywalkert Yoda Jedi képzésben részesítette, és megtudta, hogy Vader, a Sötét Úr volt az apja. Egy évvel később, harcolt az Endori csatában, és sikeresen fordította vissza apját a világos oldalra. Skywalkernek köszönhetően, Palpatine meghalt, és ez a Birodalmat teljesen megbénította. Egy évvel később megalakult az Új Köztársaság. Az elkövetkező évtizedben Skywalker segített megőrizni a békét az egész galaxisban, miközben az Új Köztársaság lassan legyőzte a birodalom kis maradványait. YU 11-ben megalapította az Új Jedi Rendet, és Erő-érzékenyeket kezdett tanítani az Erő használatára. YU 19-ben feleségül vette Mara Jade-et, aki szintén Erő használó volt.

YU 25-ben tört ki a Yuuzhan Vong háború. Bár az Új Köztársaságot szinte megbénította az új extra-galaktikus megszálló hatalom, YU 29-ben mégis sikerült győzelmet aratni felettük, ebben nagyon nagy szerepet játszottak Skywalker és a Jedi tanítványai. A háború alatt Skywalker felesége egy fiút szült, akit Bennek neveztek el, Luke öreg mestere után. A háború után az Új Köztársaság átalakult Galaktikus Szövetséggé, ezalatt Skywalker is megreformálta az Új Jedi Rendet és felvette a Jedi Nagymesteri címet. YU 40-ben, kitört a Második Galaktikus Polgárháború, amely teljesen megrázta az egész galaxist. Ugyanabban az évben, mikor felesége meghalt, unokaöccse, Jacen Solo átvette a Galaktikus Szövetség irányítását. Skywalker attól félt, hogy Jacen Sith-té vált, sajnos a félelme beigazolódott, mikor is Jacen felvette a Sith Nagyúr címet és nevét Darth Caedusra változtatta. Skywalker támogatásával, Jaina Solo megölte Caedust, megszüntetve a háborút és helyreállítva a békét a galaxisban.

A háború után Natasi Daala lett a szövetség vezetője, aki felszította a Jedi-ellenes érzelmeket, feszültséget teremtve a kormány és a Jedi Rend között. Daala elrendelte Luke Skywalker letartóztatását gondatlanság miatt és a kiváltás feltételeit, így Luke száműzve lett a Jedi Rend ügyeitől.

Luke Skywalker a Csillagok háborúja filmek egyik főszereplője, aki emellett sokszor feltűnik a filmek sikerét meglovagolva megjelentetett nem hivatalos folytatásokban is. A filmekben Mark Hamill alakítja.


Életrajz
Gyerekkor

Luke nem sokkal a Nagy Jedi tisztogatás kezdete után született, YE 19-ben. Csupán pillanatokkal azután, hogy Luke ikertestvére, Leia is a világra jött, az édesanyjuk, Padmé meghalt, így gyerekei gyakorlatilag árvaságra jutottak.

Mivel az ikrek az apjuk és Palpatine miatt veszélyben voltak, Yoda mester és Obi-Wan Kenobi úgy döntöttek, hogy a két gyereket egymástól elválasztják. Így míg Leiát Bail és Breha Organa fogadta örökbe, Kenobi elvitte Luke-ot a Tatooine-ra, ahol Luke a nagybátyjánál, Owen Larsnál nőtt fel.

Luke tizenkilenc évig a sivatagos bolygó sivár vidékén élt, és a nagybátyja nedvességfarmján végzett unalmas és mindennapos munkája közben arról álmodozott, hogy egyszer eljuthat az Akadémiára, ahol űrhajópilóta válhat belőle. A nevelőszülei iránt érzett tisztelet nem engedte, hogy útnak induljon, bár kiváló pilóta volt. Luke egy T-16 Skyhopper-rel szokott a Koldus kanyon szűk szakadékaiban vadászni. Olyan jó pilóta volt, hogy még a pokolian szűk Diabolo-résen és a hajmeresztő Tűfokon is át mert repülni.

Luke a farm magányából néha az Anchorhead kisváros Tosche erőművébe menekült, ahol barátaival találkozgatott. Itt beszélgethettek, elektronikus játékokkal üthették el az időt, vagy bütykölgethették siklójárműveiket.

Miközben a lepárló-berendezéseknél dolgozott, Luke elektrotávcsöve segítségével gyakran pásztázta az eget. Az egyik ilyen alkalommal észrevette, amint a messzi távolban két csillaghajó éppen űrcsatát vívott egymással. Az egyik hajó a Tantiv IV volt. Azonnal a Tosche erőműbe ment, ahol találkozott Biggs Darklighterrel, aki az első küldetésére készült a kereskedelmi hajó, a Rand Ecliptic fedélzetén, de titokban elmondta Luke-nak, hogy csatlakozni fog a Lázadókhoz.
Galaktikus Polgárháború

Miután új droidjában, R2-D2-ban felfedezett egy Obi-Wan Kenobinak szóló rejtélyes, titkos üzenetet, hamarosan Kenobi társaságában találta magát. Amikor Ben Kenobi átadta neki apja fénykardját, a fiú először szembesült vele, hogy apja Jedi volt. Kenobi azt mondta neki, hogy az apját Darth Vader ölte meg. Miután a rohamosztagosok felgyújtották a Lars farmot és megölték nevelőszüleit, Luke Bennel elindult Alderaan felé.

Az Alderaan már egy hatalmas aszteroida mező volt, mire a fiatal Luke odaérkezett az új társaival, Han Soloval és Csubakkával akikkel megmentette Leia Organa hercegnőt a Halálcsillagon. Mielőtt a Millenium Falcon megszökött volna a Halálcsillag elől, Luke a Falcon lézerágyúja mögött ülve kemény küzdelmet folytatott a kötelékben érkező vadászgépekkel. Bár nem volt kellő tapasztalata, gyorsaságának köszönhetően két vadászgépet is leszedett.

Luke első ízben kapaszkodott fel egy X-szárnyú vadászgép pilótafülkéjébe, amikor a Halálcsillag elleni harcban mint ”vörös 5” repült a barátja, Biggs Darklighter társaságában, és az Erőt használva szétrobbantotta az első Halálcsillagot a yavini csatában.

Ezután a Jazbinára ment, hogy megmentse Syayna hercegnőt, Lord Prepridenko lányát, akit elraboltak a bolygó lázadói. A hercegnőt sosem rabolták el, mert magától csatlakozott a lázadó népéhez, hogy az apja végre belássa az igazságot, át kell állnia a Lázadók Szövetséghez és otthagyni a Birodalmat. Lord Prepridenko Darth Vader kegyeibe akart kerülni, és Skywalker kivégzését parancsolta. Mindez nem sikerült, és egy X-szárnyú pilóta, Jal Te Gniev felrobbantotta Luke X-szárnyújával a Jazbina pályáján lévő Csillagrombolót, amivel Vader érkezett a bolygóra. Luke Skywalker és új szövetségesei legyőzték Vadert ebben a csatában, és elengedték a Sötét Lordot.

Amikor Luke és Leia a Circarpous IV-re mentek egy diplomatikus küldetésben, a gépek elromlása miatt kénytelenek voltak leszállni a Mimban bolygón, ahol a Kaiburr Kristály keresésében vettek részt a Pomojema templomban. Darth Vader is ezt a kristályt kereste, és a templomban a Sötét Lord először Leia Organa hercegnő ellen vívott, majd Luke ellen. Luke levágta Vader jobb kezét, és a csata végénél Vader a saját kezében megbotlott, majd beleesett egy verembe.

Jan Dodonna a Zsivány osztag parancsnokává nevezte ki Luke-ot, és a Hoth-i csatánál vezette a zsiványokat az AT-AT birodalmi lépegetők ellen. A jeges bolygóról elmenekülve a Dagobahra ment, hogy Yoda mestertől tanulja meg a Jedi tudományokat.

Hazatérve a Tatooine bolygóra, Luke barátja, Han Solo megmentésére indult, akit Jabba, a Hutt tartott fogságban egy karbonittömbe fagyasztva. Kezdetben sem barátai, sem ellenségei nem akarták elhinni, hogy már Jedi Lovag, hogy az igazság és a gyengék védelmezésének ősi szelleme Luke képében tért vissza a galaxisba.

Szembesülve apja múltjának titkával, Ben Kenobi és Yoda segítségével Luke megtanulta használni az Erőt. Bár az úton sokszor egyedül kellett haladnia, Luke célul tűzte maga elé, hogy akárcsak az apja, ő is Jedi Lovag lesz. Visszatérve Dagobah-ra, Yodától megtudta, hogy már majdnem sikerült elérnie nagy célját. Luke élete legnagyobb kihívásával nézett szembe, amikor elindult, hogy a galaxis szabadságáért megküzdjön a Császárral és Darth Vaderrel. Rövidesen az Endori csata után, ahol Luke ismét a világos oldalra állította az apját, és együtt legyőzték Palpatine császárt, Luke Skywalker a Bakura-ra ment a barátaival és bajtársaival, hogy rövid időre szövetkezzenek a Bakura-n lévő birodalmiakkal a Ssi-ruuk elleni csatában. Ott ismerte meg Gaeriel Captison-t, aki figyelmeztette, hogy a bakurai kormányzó, Wilek Nereus a Trihoic lárvákkal mérgezte meg a Jedit, hogy ezzel megmérgezze a Ssi-ruuk támadókat, akik Luke-ot akarták a hatalmuk növelésére.

A sors mindig erős és különleges nőkkel hozta össze Luke-ot. Amikor Hapes hercegével, Isolderrel a Dathomirra ment, hogy jobb belátásra bírják Han Solót, aki féltékenységből elrabolta Leia Organa hercegnőt, találkozott a Boszorkányokkal, először Teneniel Djo-val, aki levadászta Luke-ot, és párjául választotta. A Jedi segített az Éneklő Hegy Klán boszorkányainak legyőzni a gonosz Gethzerion-t és az Éjnővéreket, és ezzel megszabadult „kötelezettségei” alól. Teneniel Djo és Isolder összeházasodtak.

Ben Kenobi utoljára a Birodalmi Palotában a Coruscanton jelent meg Luke előtt, és mondta neki, hogy fiaként, tanítványként és barátként szereti. Azt is mondta, hogy Luke egy hatalmas Jedi, és a jövő reménye. Ne gondoljon magára, mint az utolsó Jedire, hanem az elsőre az újak között.

Hamarosan a Thrawn főadmirális elleni csatában találta magát, ahol megismerte a Császár Kezét, a titokzatos Mara Jade-et. Mara mindenáron meg akarta ölni a Jedit, hogy teljesítse Palpatine utolsó parancsát. Igazából egyikük sem tudta, mit tartogat a jövő kettőjüknek. Együtt utaztak a Tantiss hegyhez, Waylandra, ahol szembeszálltak egy Joruus C’Baoth nevű sötét Jedi klónnal. Luke élete legnehezebb csatáját vívta meg, mert szó szerint önmaga ellen kellett küzdenie, a klónja, Luuke ellen. Ha megölte volna a klónját, talán véglegesen és visszafordíthatatlanul a sötét oldalra tért volna. Mara Jade teljesítette Palpatine parancsát, megölte Skywalkert, igaz, hogy csak a klónt.

Miután az életben maradt birodalmi csapatok kiűzték az Új Köztársaságot Coruscantból, és az irányítás a Cyax rendszerben lévő Da Soocha ötödik holdjára került, Luke, Wedge és Lando megtámadták a Galaxis fővárosát, de a hajójuk tönkrement. Miközben a többiek elmenekültek a Falcon fedélzetén, Luke hagyta, hogy egy kék színű Erő Vihar elvigye őt és Artoo-t. Egy Birodalmi börtönhajóra került, ami a Byss-re vitte, ahol Palpatine egyik klónja várta. 4000 évvel ezelőtt Ulic Qel-Droma azt hitte, hogy belülről elpusztíthatja a Krath rendet, és most Luke azt hitte, hogy belülről elpusztíthatja a sötét oldalt. Ahogy a tanítása haladt, Luke egyre jobban a sötét oldal rabja lett, miközben azt hitte, hogy a Világos Oldalon van. A Jedi egyetlen reménye a megmenekülésre Leia volt, és sikerült. Miközben bekapcsolt kardokkal egymás előtt álltak, Leia segítette a bátyját visszatérni a Világos Oldara, és elpusztítani a Palpatine klónt.

Ezután megtalálta a sötét oldalra áttért Kam Solusart, és segített neki visszatérni a Világos Oldalra. Együtt az Ossus-on keresték egy ókori Jedi kultúrából származó elveszett Jediket. Megtalálta őket, az Ysanna sámánokat. Yem és Rayf Ysanna Luke tanítványai lettek. Az Új Alderaanon birodalmi sötét oldali harcosok és Sötét Jedik megölték Jem-et. Empatojayos Brand, Ganath királya segítségével legyőzte Palpatine-t az Onderonon.
Jedi Mester

Luke észrevette, hogy nem volt elég a kiképzés, amit Leiának és a többieknek adott, és ezért kérte az Ideiglenes Tanács engedélyét egy Jedi akadémia alapítására a Yavin 4-en. Az első tizenkét tanítványa között volt Tionne, Gantoris, a dathomiri boszorkány Kirani Ti, Corran Horn és Kam Solusar. Később Kyp Durron, Nichos Marr és a mon calamari nagykövet Cilghal is csatlakoztak. Nem csak az Obi-Wan és Yodától tanult dolgokat tanította nekik, hanem engedte őket Vodo-Siosk Baas Jedi Holokronjából tanulni. A Sith Sötét Urának, Exar Kunnak szelleme megölte Gantoris-t, és elcsábította Kyp Durront, aki Luke-ot kómához hasonló állapotban hagyta. Luke szelleme abban a „világban” tartózkodott, ahol Exar Kuné, és megtanulta, hogy a Sith úr sötét oldal függővé vált, és általa képes volt hatást gyakorolni és befolyásolni az élők világát. Exar el akarta pusztítani Luke-ot, de nem sikerült neki, mert Leia és gyerekei, Jacen és Jaina Luke többi tanítványával együtt megvédték a Jedi Mestert. A tanítványoknak sikerült elérniük, hogy Kun szelleme megjelenjen a nagy tanácsteremben, ahol a Solo ikrekkel együtt sikerült egyesíteniük az erejüket. Megjelent Luke és Vodo-Siosk Baas szelleme, hogy segítséget nyújtsanak nekik, majd legyőzték Kunt.

Kyp Durron megszabadult a sötét oldaltól, és Luke megbocsátott neki, majd a Bendőhöz mentek elpusztítani a Napzúzót és Daala admirális fenyegetéseit.

Luke sokszor elhagyta a Jedi akadémiát, hogy tovább harcoljon a gonosz ellen. Az egyik alkalomnál Nichos Marr és Cray Mingla-val a Palpatine szeme hajó fogságába esett. A hajó fedélzetén felfedezett egy régi Jedi szellemét. Callista a fedélzeti számítógépek fogja volt. Nichos és Cray a hajón maradtak, hogy elpusztítsák. Luke-ot megrázta az eset, főleg Callista halála, mert a fedélzeten történt beszélgetéseik során beleszeretett. Callista nem halt meg, mert az ő és Cray szelleme közös megegyezéssel helyet cseréltek, így amikor Cray teste megmenekült egy mentőkabinban, akkor Callista szelleme menekült meg vele. Luke és Callista egy ideig együtt voltak, de a nő otthagyta Luke-ot, mert elvesztette a Jedi képességeit, és az egyedüli mód a visszaszerzésére a sötét oldal lett volna.

Luke-ot sokszor kísértésbe ejtette a sötét oldal, és egy alkalommal Waru alakjában, aki Lord Hethrir szövetségese volt. Miközben Hethrir elrabolta Leia és Han gyerekeit, Luke Waru ellen küzdött, és majdnem Waru oldalára állt, de Leia és a gyerekei segítettek a Jedi Mesternek visszatérni.

A Waylandon talált Caamas-i Dokumentum egyes részei felfedése idejében Luke a Nirauan-ra utazott, hogy megkeresse az eltűnt Mara Jade-et. Együtt megtalálták a Thrawn keze nevű komplexumot, melyet elpusztítottak. Menekülés közben Luke és Mara együtt dolgoztak, és mielőtt elhagyták a Nirauan-t Luke megkérte Mara kezét. A zártkörű szertartást Kam Solusar vezette, és csak a Jedik voltak jelen, később Coruscanton volt egy nagyobb szertartás. ..
Yuuzhan Vong háború

Luke a Bespinen vívott párbaj után elvesztette apja kék fénykardját a csatában így Felkereste a Tatuini kunyhót melyben Obi-Wan hajdan élt és Obi-Wan Jedi feljegyzései alapján elkészítette saját szebb, erőteljesebb, fényesebb zöld pengélyű lézerkardját. Miután legyőzte Jabba bandáját és Boba Fettet és kimentette Hant és Leiát elment Yodához hogy igaz Jedi lehessen.Yoda halála után legyőzte az uralkodót és Vadert így Jedi Lovag lett. Ujra akarta alapítani a Jedi rendet így alapított egy Jedi akadámiát a Yavin 4-en.Megismerte a kölünc Jedi-t Kyle Katarnt akivel együtt voltak a mesterek és okították a padawanokat az akadémián. Luke a feleségével, Marával együtt elhagyták az akadémiát, hogy Erő-érzékenyeket keressenek, akik Jedik lehetnek. Luke azt érezte, hogy eljött az idő egy Új Jedi Tanács megalapításához, de a Szenátus legtöbb tagja úgy gondolta, hogy a Jedik túl hatalmasak lesznek.
Filmográfia

Luke Skywalker történetét Obi-Wan Kenobival történt első találkozásától a yavini csatáig Csillagok háborúja (Star Wars) sorozat IV-VI epizódja követi nyomon:

1) Csillagok háborúja IV: Egy új remény

2) Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág

3) Csillagok háborúja VI: A Jedi visszatér


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!