Bejelentésstar-wars1-6.5mp.eu
star wars4ever

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Keresés a honlapon

Padmé AmidalaPadmé Amidala (született Padmé Naberrie, más neven királyi felség, Naboo Králynője 32 YE-től 24 YE-ig, Naboo Szenátora 24 YE-től haláláig) Ruwee és Jobal Naberrie kisebbik lányaként született, nővére Sola Naberrie volt. Amidala emellett titkos felesége is volt Anakin Skywalker Jedi Lovagnak, anyja Luke Skywalkernek és Leia Organának, akik az egyik legfontosabb személyek voltak a Galaxis történetéban. Az ő unokája volt Jacen Solo, Jaina Solo, Anakin Solo és Ben Skywalker. Az ő leszármazottai volt Allana, Kol Skywalker, Nat Skywalker és Cade Skywalker.

Amidalát szülőbolygóján, a Naboon királynővé választották, majd később bolygóját és a Chommell szektort képviselte a Galaktikus Szenátusban. A Naboo királynőjeként sikerült népét felszabadítania a blokád alól, amiért Padmé a leginkább megtisztelt politikusok közé emelkedett a galaxisban. viszonylag rövid élete során nagyon fontos szerepet játszott a galaxis politikájában, valamint a Klónok Háborújához kötődő eseményekben.
Tartalomjegyzék


Életrajz
Fiatal kora


Padmé Ruwee és Joba Naberriel legfiatalabb lányaként született 46 YE-ben, nővérével, Solával és szüleivel együtt egy elszigetrelt hegyi faluban élt. Már gyermekkorától fogva úgy nevelték, hogy meglegyen benne az önfeláldozás és a társadalom gyengébb osztályai felé irányuló megértés. Családja Theedbe küldte el, ahol a lehető legjobb iskolákban tanulhatott. Szeretett visszavonulni a nabooi Tó Országba, vagy önkéntesként dolgozni a Menekültek Megkönnyítéséért Mozgalomban. Az egyik példa erre az, hogy nagy szerepet játszott Shadda-Bi-Boran bolygó evakuálásában. Nehezen tudta csak feldolgozni, hogy a menekültek közül sokan meghaltak a kitelepítés során. Hamarosan bekerült a Fiatalság Törvényhozó Programba, ahol egy Palo nevű fiatalemberrel találkozott. Paloval csak egy rövid kapcsolata volt, mivel a a fiatalember művésznek állt, Padmé viszont folytatta politikai pályáját.

Nyolc éves korában csatlakozott a Tanonc Törvényhozáshoz, tizenegy éves korában pedig már maga is egy Tanonc Törvényhozó volt. Ezekben az években találkozott először Silya Shessaunnal, aki Padmé egyik mentora volt fiatal éveiben. Később szenátorokként találkoztak újra, ahol aztán nagy szövetségesei voltak egymásnak. 33 YE-ben, amikor Padmé tizenhárom éves volt, Theed hercegnőjévé avatták, amely viszont Veruna király szabályaival ellentétes volt.

Habár nagyon ígéretes tehetség volt, mégsem ő lett a Naboo legfiatalabb királynője. Uralkodása alatt szigorúnak és méltóságosnak, ugyanakkor makacsnak és könyörületesnek mutata magát. Az Amidala nevet valójában csak ekkor vette fel, állami névként.

Királynősége és szenátorsága alatt is egyaránt voltak szolgái, akik hasonló korúak voltak, mint ő, illetve nagyon hasnlítottak rá. Ők egyaránt szolgálók, hasonmásként megtévesztők és Padmé barátnői. Amidala biztonságáról egy külön testőrgárda gondoskodott, élén Panaka illetve Typho kapitánnyal. Ha azonban más leheőség nem volt, Padmé maga is kitűnően tudott bánni a fegyverrel.

Királynősége alatt többek között Sabé, Eirtaé, Rabé, Yané és Saché tartoztak bele szolgálói körébe. Szenátori munkálkodásában pedig Dormé, Cordé, Versé, illetve később Moteé és Ellé segítette.
Uralkodása
Naboo megszállása
Amidala királynő a nabooi krízis során.

„Nem azért választottak meg uralkodónak hogy egy bizottság kedvéért pusztulni hagyjam a népemet!”
―Amidala királynő a Galaktikus Szenátusban

Mindössze öt hónappal trónra lépése után Amidala királynőnek Naboo történetének egyik legnagyobb problémájával kellett szembenéznie. Tiltakozásul a kereskedelmi utak megadóztatására, a Kereskedelmi Szövetség felfegyverzett csatahajóival blokád alá vette a bolygót. Naboo kevés természeti nyersanyaggal rendelkezett, így teljesen a behozataltól függött: a blokád kiválóan példázta azt, hogy a Köztársaság mennyire függ a kereskedelemtől.

Amidala diplomáciai úton próbálta megoldani a kialakult helyzetet, azonban a Szövetség helytartója, Nute Gunray (titokban Darth Sidious parancsait követve), mindenféle diplomáciai kezdeményezést elutasított. Sőt, olyan messzire ment el, hogy megpróbálta megöletni Valorum köztársasági főkancellár követeit. Szerencsétlenségére a követek, Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi, Jedi lovagok voltak, így sikerült megmenekülniük. Szökésük után Gunray Sidioustól parancsot kapott Naboo inváziójára. Amidala ellenezte a háborút, de a Szövetség fittyet hányva rá megszállta a bolygót könnyen megtörve a Királyi Biztonsági Erők ellenállását. Amikor a Szövetség elfoglalta a fővárost, Theedet, Amidalát foglyul ejtették az uralkodói palotában. Az ilyenkor életbe lépő biztonsági szabályok értelmében Amidala helyét egyik udvarhölgye és hasonmása, Sabé, vette át. A királynő parancsára az ál-Amidala nem írta alá az inváziót törvényessé tevő szerződést, ezért börtönbe záratták őt. Úton a börtön felé az ál-királynőt és kíséretét (köztük az igazi Amidalát, Sio Bibble kormányzót és Panaka kapitányat) kiszabadították a Jedi követek és a gungan Jar Jar Binks. Bár a válságos helyzetben nem akarta elhagyni népét, Amidala mégis beleegyezett abba, hogy Coruscantra utazzon és segítséget kérjen a Szenátustól.


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!